Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Czekoladowo-kawowe ciasteczka z białek

Czekoladowo-kawowe ciasteczka z białek

Prosty i pyszny sposób na wykorzystanie pozostałych po innych wypiekach białek. Mocno czekoladowe ciasteczka z subtelną kawową nutą.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 280g
  • Białka - 140g (4 białka jaja L)
  • Kakao - 60g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Czekolada mleczna lub deserowa - 90g
  • Olej - 40ml
  • Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • + cukier puder do obtoczenia

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i pozostawiamy do ostudzenia. Dodajemy cukry i kawę, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do czekolady i delikatnie mieszamy.
Osobno mieszamy pozostałe składniki suche - mąkę, kakao, proszek, sól. Łączymy składniki suche i mokre, delikatnie mieszamy, aż do połączenia.
Odrywamy po kawałku ciasta, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszła mi jedna, pełna blacha.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Od razu po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, ale po ostudzeniu stwardnieją.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty