Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Sałatka śledziowa z ziemniakami
 

Szybka i bardzo prosta sałatka ze śledzia w oleju i ziemniaków. Charakteru i koloru dodaje jej musztarda francuska.

Składniki:

  • Śledź w oleju a`la matias - 4 filety
  • Ziemniaki - 4 średnie
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Jajka - 2szt
  • Grzyby marynowane - 120g
  • Groszek konserwowy - 120g
  • Majonez - 2-3 łyżki
  • Musztarda francuska - 4 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli robię sałatkę z połowy porcji, to gotuję ziemniaki w mikrofali - jest dużo szybciej. Grzyby płuczemy. Jajka gotujemy na twardo.
Śledzie kroimy w paseczki, ogórka, jajka i grzyby w kostkę. Łączymy ziemniaki, śledzia, jajka, ogórka, grzyby, groszek, majonez i musztardę, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, aby smaki dobrze się połączyły.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty