Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Sałatka śledziowa z ziemniakami
 

Szybka i bardzo prosta sałatka ze śledzia w oleju i ziemniaków. Charakteru i koloru dodaje jej musztarda francuska.

Składniki:

  • Śledź w oleju a`la matias - 4 filety
  • Ziemniaki - 4 średnie
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Jajka - 2szt
  • Grzyby marynowane - 120g
  • Groszek konserwowy - 120g
  • Majonez - 2-3 łyżki
  • Musztarda francuska - 4 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli robię sałatkę z połowy porcji, to gotuję ziemniaki w mikrofali - jest dużo szybciej. Grzyby płuczemy. Jajka gotujemy na twardo.
Śledzie kroimy w paseczki, ogórka, jajka i grzyby w kostkę. Łączymy ziemniaki, śledzia, jajka, ogórka, grzyby, groszek, majonez i musztardę, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, aby smaki dobrze się połączyły.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty