Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sernik dyniowy z kajmakiem

Sernik dyniowy z kajmakiem

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem kajmaku i dyniowego puree - ma piękny kolor i smakuje wyśmienicie. Dzięki pieczeniu na parze, nie opadł ani o milimetr!

Składniki:

Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 220g
  • Masło zimne - 100g
  • Cukier - 40g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt lub śmietana - 1 łyżka
Masa serowa:
  • Ser - 1kg (może być z wiaderka)
  • Żółtka jaj - 4szt
  • Masło ciepłe - 100g
  • Kasza manna - 4 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Kajmak - 250g
  • Puree dyniowe - 250g
  • Śmietana - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
Dodatkowo:
  • Kajmak - 150g

 

Kruchy spód:
Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier, jajko, jogurt. Zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Do sernika używałam sera mielonego w wiaderku. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład - powinien być tam tylko twaróg, bez żadnych dodatków.
Jeśli korzystacie ze zwykłego twarogu musicie zmielić go 2 lub nawet 3 razy, aby uzyskać gładką konsystencję.

Żółtka jaj ucieramy z cukrem waniliowym. Dodajemy kajmak, masło i dalej ucieramy. Teraz dodajemy twaróg, puree, kaszę, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i proszek. Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Z zimnego ciasta kruchego urywamy po kawałku i kładziemy na spodzie. Dociskamy tak, aby cały spód był dokładnie wyłożony.
Na spód wylewamy masę serową.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na sam dół piekarnika wkładamy blachę (może być duża blacha dołączona do pieca) wypełnioną wodą.
Ciasto pieczemy 80-90 minut. Ważne, aby po około 60 minutach przykryć górę papierem do pieczenia lub pergaminem. Studzimy poza piekarnikiem.

Pozostałe 150g kajmaku lekko podgrzewamy, aby był lejący. Smarujemy ciasto. Można to zrobić, gdy sernik jest jeszcze ciepły, wtedy kajmak łatwiej będzie rozprowadzić.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty