Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Sernik dyniowy z kajmakiem

Sernik dyniowy z kajmakiem

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem kajmaku i dyniowego puree - ma piękny kolor i smakuje wyśmienicie. Dzięki pieczeniu na parze, nie opadł ani o milimetr!

Składniki:

Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 220g
  • Masło zimne - 100g
  • Cukier - 40g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt lub śmietana - 1 łyżka
Masa serowa:
  • Ser - 1kg (może być z wiaderka)
  • Żółtka jaj - 4szt
  • Masło ciepłe - 100g
  • Kasza manna - 4 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Kajmak - 250g
  • Puree dyniowe - 250g
  • Śmietana - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
Dodatkowo:
  • Kajmak - 150g

 

Kruchy spód:
Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier, jajko, jogurt. Zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Do sernika używałam sera mielonego w wiaderku. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład - powinien być tam tylko twaróg, bez żadnych dodatków.
Jeśli korzystacie ze zwykłego twarogu musicie zmielić go 2 lub nawet 3 razy, aby uzyskać gładką konsystencję.

Żółtka jaj ucieramy z cukrem waniliowym. Dodajemy kajmak, masło i dalej ucieramy. Teraz dodajemy twaróg, puree, kaszę, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i proszek. Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Z zimnego ciasta kruchego urywamy po kawałku i kładziemy na spodzie. Dociskamy tak, aby cały spód był dokładnie wyłożony.
Na spód wylewamy masę serową.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na sam dół piekarnika wkładamy blachę (może być duża blacha dołączona do pieca) wypełnioną wodą.
Ciasto pieczemy 80-90 minut. Ważne, aby po około 60 minutach przykryć górę papierem do pieczenia lub pergaminem. Studzimy poza piekarnikiem.

Pozostałe 150g kajmaku lekko podgrzewamy, aby był lejący. Smarujemy ciasto. Można to zrobić, gdy sernik jest jeszcze ciepły, wtedy kajmak łatwiej będzie rozprowadzić.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty