Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Indyk w sosie dyniowym

Indyk w sosie dyniowym

 

Danie, które smakuje równie świetnie jak wygląda. Indyk w sosie dyniowo-śmietanowym zachwyca kolorem i smakiem. Mięso z indyka idealnie komponuje się ze słodyczą dyni i suszonych pomidorów.

Składniki:

  • Indyk, mięso na gulasz - 500g
  • Cukinia - 1szt średnia
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Suszone pomidory (nie z oleju) - 3 łyżki
  • Puree z dyni - 300g
  • Śmietanka 18% - 200ml
  • Sól, pieprz
  • Papryka wędzona i ostra
  • Olej - 1 łyżka

Na oleju przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę, po minucie dodajemy przeciśnięty czosnek, po kolejnej minucie indyka. Smażymy, aż indyk lekko się zarumieni. Dodajemy cukinię pokrojoną w grubszą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dyniowym puree, dodajemy pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Dusimy na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Mięso powinno być miękkie, a sos gęsty i słodki od dyni. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Indyka podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

 

Komentarze

  1. Śliczny kolor sosu :) do dyni dodaję często trochę imbiru dla podkręcenia smaku :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty