Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Indyk w sosie dyniowym

Indyk w sosie dyniowym

 

Danie, które smakuje równie świetnie jak wygląda. Indyk w sosie dyniowo-śmietanowym zachwyca kolorem i smakiem. Mięso z indyka idealnie komponuje się ze słodyczą dyni i suszonych pomidorów.

Składniki:

  • Indyk, mięso na gulasz - 500g
  • Cukinia - 1szt średnia
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Suszone pomidory (nie z oleju) - 3 łyżki
  • Puree z dyni - 300g
  • Śmietanka 18% - 200ml
  • Sól, pieprz
  • Papryka wędzona i ostra
  • Olej - 1 łyżka

Na oleju przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę, po minucie dodajemy przeciśnięty czosnek, po kolejnej minucie indyka. Smażymy, aż indyk lekko się zarumieni. Dodajemy cukinię pokrojoną w grubszą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dyniowym puree, dodajemy pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Dusimy na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Mięso powinno być miękkie, a sos gęsty i słodki od dyni. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Indyka podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

 

Komentarze

  1. Śliczny kolor sosu :) do dyni dodaję często trochę imbiru dla podkręcenia smaku :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty