Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Pianka cytrynowa z Limoncello i bitą śmietaną

Pianka cytrynowa z Limoncello i bitą śmietaną

 

Lekki jak chmurka, puszysty i delikatny deser cytrynowy. Charakteru dodaje mu odrobina włoskiego likieru Limoncello.
 

Składniki na 4 porcje:

Pianka:
  • Jajka - 5szt
  • Cukier - 6 łyżek
  • Cytryna - 2szt
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Limoncello - 2 łyżki
Bita śmietana:
  • Śmietanka kremówka - 100ml
  • Cukier puder - 1 łyżka

Cytryny sparzamy. Ścieramy trochę skórki do dekoracji, wyciskamy sok.
Jajka sparzamy lub dezynfekujemy. Dzielimy na żółtka i białka. Białka z 1 łyżką cukru ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami pozostały cukier, cały czas miksując. Teraz dodajemy pojedynczo kolejne żółtka, miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i podgrzewamy. Powinna się rozpuścić, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę, sok z cytryn i limoncello dodajemy do jajek i jeszcze raz krótko miksujemy.
Masę od razu przekładamy do szklaneczek lub pucharków i wkładamy do lodówki. Deser powinien stężeć, można go zrobić nawet dzień przed podaniem.

Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej, puszystej śmietanki.

Pianki cytrynowe dekorujemy śmietanką, a górę posypujemy startą skórką z cytryny.
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty