Zupa bolońska, inspirowana spaghetti bolognese, z pancettą, mięsem
mielonym i pomidorami. Choć rodowitych włochów mogłaby przyprawić o
zawał serca, polecam ją gorąco. Jest bardzo gęsta i sycąca, świetna na
zimowe dni.
Składniki na 5-6 porcji:
- Pancetta (lub boczek wędzony) - 150g
- Marchew - 2szt
- Seler naciowy - 3 łodygi
- Pietruszka korzeń - 1szt
- Cebula - 1szt duża
- Czosnek - 2 ząbki
- Mięso mielone wieprzowe - 500g
- Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 600g
- Bulion - 1 litr
- Makaron grubszy (u mnie kolanka od Nudli Śląskich) - 200g
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- Sól, pieprz, bazylia suszona
- Ewentualnie parmezan do posypania
Pancettę kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będzie lekko chrupiąca. Zdejmujemy, a na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojone warzywa - marchew, seler naciowy, pietruszkę, cebulę i czosnek.
Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy mięso mielone. Smażymy jeszcze kilka minut, często mieszamy, aby mięso się nie zbryliło. Teraz dodajemy przesmażoną pancettę, pomidory, koncentrat i bulion, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy 15-20 minut. Na końcu do zupy dodajemy makaron. Gotujemy, aż zmięknie. W razie potrzeby doprawiamy.
Przed podaniem zupę można jeszcze posypać tartym parmezanem lub udekorować świeżą bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz