Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa bolońska

Zupa bolońska

Zupa bolońska, inspirowana spaghetti bolognese, z pancettą, mięsem mielonym i pomidorami. Choć rodowitych włochów mogłaby przyprawić o zawał serca, polecam ją gorąco. Jest bardzo gęsta i sycąca, świetna na zimowe dni.

Składniki na 5-6 porcji:

  • Pancetta (lub boczek wędzony) - 150g
  • Marchew - 2szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Cebula - 1szt duża
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 600g
  • Bulion - 1 litr
  • Makaron grubszy (u mnie kolanka od Nudli Śląskich) - 200g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, bazylia suszona
  • Ewentualnie parmezan do posypania

Pancettę kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będzie lekko chrupiąca. Zdejmujemy, a na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojone warzywa - marchew, seler naciowy, pietruszkę, cebulę i czosnek.
Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy mięso mielone. Smażymy jeszcze kilka minut, często mieszamy, aby mięso się nie zbryliło. Teraz dodajemy przesmażoną pancettę, pomidory, koncentrat i bulion, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy 15-20 minut. Na końcu do zupy dodajemy makaron. Gotujemy, aż zmięknie. W razie potrzeby doprawiamy.
Przed podaniem zupę można jeszcze posypać tartym parmezanem lub udekorować świeżą bazylią.

Zupa bolońska

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty