Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa bolońska

Zupa bolońska

Zupa bolońska, inspirowana spaghetti bolognese, z pancettą, mięsem mielonym i pomidorami. Choć rodowitych włochów mogłaby przyprawić o zawał serca, polecam ją gorąco. Jest bardzo gęsta i sycąca, świetna na zimowe dni.

Składniki na 5-6 porcji:

  • Pancetta (lub boczek wędzony) - 150g
  • Marchew - 2szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Cebula - 1szt duża
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 600g
  • Bulion - 1 litr
  • Makaron grubszy (u mnie kolanka od Nudli Śląskich) - 200g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, bazylia suszona
  • Ewentualnie parmezan do posypania

Pancettę kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będzie lekko chrupiąca. Zdejmujemy, a na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojone warzywa - marchew, seler naciowy, pietruszkę, cebulę i czosnek.
Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy mięso mielone. Smażymy jeszcze kilka minut, często mieszamy, aby mięso się nie zbryliło. Teraz dodajemy przesmażoną pancettę, pomidory, koncentrat i bulion, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy 15-20 minut. Na końcu do zupy dodajemy makaron. Gotujemy, aż zmięknie. W razie potrzeby doprawiamy.
Przed podaniem zupę można jeszcze posypać tartym parmezanem lub udekorować świeżą bazylią.

Zupa bolońska

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty