Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa bolońska

Zupa bolońska

Zupa bolońska, inspirowana spaghetti bolognese, z pancettą, mięsem mielonym i pomidorami. Choć rodowitych włochów mogłaby przyprawić o zawał serca, polecam ją gorąco. Jest bardzo gęsta i sycąca, świetna na zimowe dni.

Składniki na 5-6 porcji:

  • Pancetta (lub boczek wędzony) - 150g
  • Marchew - 2szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Cebula - 1szt duża
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 600g
  • Bulion - 1 litr
  • Makaron grubszy (u mnie kolanka od Nudli Śląskich) - 200g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, bazylia suszona
  • Ewentualnie parmezan do posypania

Pancettę kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będzie lekko chrupiąca. Zdejmujemy, a na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojone warzywa - marchew, seler naciowy, pietruszkę, cebulę i czosnek.
Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy mięso mielone. Smażymy jeszcze kilka minut, często mieszamy, aby mięso się nie zbryliło. Teraz dodajemy przesmażoną pancettę, pomidory, koncentrat i bulion, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy 15-20 minut. Na końcu do zupy dodajemy makaron. Gotujemy, aż zmięknie. W razie potrzeby doprawiamy.
Przed podaniem zupę można jeszcze posypać tartym parmezanem lub udekorować świeżą bazylią.

Zupa bolońska

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty