Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sajgonki

Sajgonki

Super chrupiące przekąski w azjatyckim stylu. Wersja tradycyjna z mięsem mielonym, makaronem i grzybami mun. Zamiast zamawiać, zróbcie je w domu samodzielnie!

Składniki:

Farsz:
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowina) - 200g
  • Grzyby mun - 20g
  • Makaron sojowy - 50g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marchew - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
  • Pieprz, sól i chilli mielone do smaku
Dodatkowo:
  • Papier ryżowy - ok 20szt (ja używałam papieru ryżowo-tapiokowego)
  • Olej do smażenia

Farsz.
Cebulę kroimy w piórka, marchew w słupki, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, a po 5 minutach kroimy w paski.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju smażymy cebulę i marchew. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy czosnek, a po minucie mięso mielone i grzyby mun. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie gotowe. Na końcu dodajemy makaron sojowy, mieszamy i smażymy razem minutę.
Farsz zostawiamy do ostudzenia.

Teraz zawijanie. 

Płat papieru ryżowego moczymy przez chwilę w wodzie. Kładziemy na desce i czekamy chwilę, aż zmięknie. Na nim układamy łyżeczkę farszu i zawijamy podobnie jak krokiety - najpierw boki zakładamy do środka, a potem całość ciasno zwijamy w rulon. Papier ryżowy po zawinięciu bardzo dobrze się trzyma.
Przygotowujemy sobie wszystkie zawijasy i bierzemy się za smażenie.
Na patelnię wlewamy olej. Sajgonki wkładamy dopiero, gdy jest dobrze nagrzany. Ważne, aby smażyć sajgonki w porcjach po kilka sztuk, aby temperatura oleju za bardzo nie spadła. Smażymy je po ok 1,5 minuty z dwóch stron. Wyjmujemy na do odsączenia na ręcznik papierowy.

Sajgonki podajemy z sosem słodko-ostrym lub sriracha mayo.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty