Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Sajgonki
Super chrupiące przekąski w azjatyckim stylu. Wersja tradycyjna z mięsem mielonym, makaronem i grzybami mun. Zamiast zamawiać, zróbcie je w domu samodzielnie!
Składniki:
- Mięso mielone (u mnie wieprzowina) - 200g
- Grzyby mun - 20g
- Makaron sojowy - 50g
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Marchew - 1szt
- Olej - 1 łyżka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
- Pieprz, sól i chilli mielone do smaku
- Papier ryżowy - ok 20szt (ja używałam papieru ryżowo-tapiokowego)
- Olej do smażenia
Farsz.
Cebulę kroimy w piórka, marchew w słupki, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, a po 5 minutach kroimy w paski.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju smażymy cebulę i marchew. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy czosnek, a po minucie mięso mielone i grzyby mun. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie gotowe. Na końcu dodajemy makaron sojowy, mieszamy i smażymy razem minutę.
Farsz zostawiamy do ostudzenia.
Teraz zawijanie.
Płat papieru ryżowego moczymy przez chwilę w wodzie. Kładziemy na desce i czekamy chwilę, aż zmięknie. Na nim układamy łyżeczkę farszu i zawijamy podobnie jak krokiety - najpierw boki zakładamy do środka, a potem całość ciasno zwijamy w rulon. Papier ryżowy po zawinięciu bardzo dobrze się trzyma.
Przygotowujemy sobie wszystkie zawijasy i bierzemy się za smażenie.
Na patelnię wlewamy olej. Sajgonki wkładamy dopiero, gdy jest dobrze nagrzany. Ważne, aby smażyć sajgonki w porcjach po kilka sztuk, aby temperatura oleju za bardzo nie spadła. Smażymy je po ok 1,5 minuty z dwóch stron. Wyjmujemy na do odsączenia na ręcznik papierowy.
Sajgonki podajemy z sosem słodko-ostrym lub sriracha mayo.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz