Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Czekoladowo-migdałowe ciasto z gruszkami

Czekoladowo-migdałowe ciasto z gruszkami

Ciasto czekoladowe, które zrobicie w kilka chwil. Jest miękkie, puszyste i wilgotne. Warto do niego użyć mocno dojrzałych gruszek, aby cieszyć się całą ich słodyczą.

Składniki:

  • Czekolada - 100g (u mnie deserowa)
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 3/4 szklanki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Mąka migdałowa - 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Gruszki - 3 szt duże, dojrzałe

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po ostudzeniu mieszamy z olejem.
Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy powoli czekoladę z olejem. Na końcu dodajemy mąkę, mąkę migdałową, proszek i sól. Mieszamy delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy. Układamy obrane i pokrojone na kawałki gruszki. Wylewamy pozostałe ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut, do suchego patyczka.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty