Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Czekoladowo-migdałowe ciasto z gruszkami

Czekoladowo-migdałowe ciasto z gruszkami

Ciasto czekoladowe, które zrobicie w kilka chwil. Jest miękkie, puszyste i wilgotne. Warto do niego użyć mocno dojrzałych gruszek, aby cieszyć się całą ich słodyczą.

Składniki:

  • Czekolada - 100g (u mnie deserowa)
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 3/4 szklanki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Mąka migdałowa - 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Gruszki - 3 szt duże, dojrzałe

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po ostudzeniu mieszamy z olejem.
Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy powoli czekoladę z olejem. Na końcu dodajemy mąkę, mąkę migdałową, proszek i sól. Mieszamy delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy. Układamy obrane i pokrojone na kawałki gruszki. Wylewamy pozostałe ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut, do suchego patyczka.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty