Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Czekoladowo-migdałowe ciasto z gruszkami

Czekoladowo-migdałowe ciasto z gruszkami

Ciasto czekoladowe, które zrobicie w kilka chwil. Jest miękkie, puszyste i wilgotne. Warto do niego użyć mocno dojrzałych gruszek, aby cieszyć się całą ich słodyczą.

Składniki:

  • Czekolada - 100g (u mnie deserowa)
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 3/4 szklanki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Mąka migdałowa - 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Gruszki - 3 szt duże, dojrzałe

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po ostudzeniu mieszamy z olejem.
Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy powoli czekoladę z olejem. Na końcu dodajemy mąkę, mąkę migdałową, proszek i sól. Mieszamy delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy. Układamy obrane i pokrojone na kawałki gruszki. Wylewamy pozostałe ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut, do suchego patyczka.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty