Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa z kaczką i pędami bambusa

Zupa z kaczką i pędami bambusa

Zupa w azjatyckim stylu z dodatkiem mleka kokosowego, pędów bambusa i kukurydzy, podana z piersią kaczki. Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca dzięki imbirowi i kurkumie.

Składniki:

Bulion z kaczki:
  • Porcja rosołowa z kaczki - ok 500g
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Por - 1/2
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Liść kafir - 6szt
  • Grzyby leśne suszone - garść
  • Imbir korzeń - 3-4 cm
  • Kurkuma suszona - 2 kłącza (lub 1 łyżeczka mielonej)
  • Sól, pieprz
Dodatki:
  • Mleko kokosowe - 200g
  • Pasta tom kha - 50g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Pędy bambusa - 1 puszka 140g po odcieku
  • Kukurydza - 100g
  • Czosnek kiszony - 1 ząbek (opcjonalnie)
  • Makaron - 200g (u mnie konjak, ale może być ryżowy, sojowy)
  • Szczypiorek i sezam do dekoracji
Pierś z kaczki:
  • Kaczka pierś - 2szt
  • Sól, pieprz

Na początku przygotowujemy bulion. Porcję rosołową, warzywa, grzyby, imbir, kurkumę, ziele i liście kafir zalewamy wodą i gotujemy. Ja użyłam szybkowaru. Gotowałam 40 minut od złapania ciśnienia, w garnku należy gotować około 90-120 minut.
Po tym czasie odcedzamy. Do bulionu dodajemy mleko kokosowe, pastę tom kha, koncentrat, pędy bambusa i pokrojony ząbek kiszonego czosnku. Ja dodałam też ugotowane grzyby, ale nie jest to konieczne. Gotujemy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kukurydzę.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Piersi z kaczki.
Piersi nacinamy od góry w kratę tak, aby nie przeciąć zupełnie skóry. Kładziemy na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na wolnym ogniu, od momentu rozpoczęcia skwierczenia około 10 minut, po tym czasie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut.  Odstawiamy kaczkę na kilka minut, aby odpoczęła, a później kroimy ją w plasterki

Na talerzach układamy makaron, zalewamy zupą, na górze układamy po pół piersi kaczki. Całość posypujemy szczypiorkiem i sezamem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty