Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa z kaczką i pędami bambusa

Zupa z kaczką i pędami bambusa

Zupa w azjatyckim stylu z dodatkiem mleka kokosowego, pędów bambusa i kukurydzy, podana z piersią kaczki. Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca dzięki imbirowi i kurkumie.

Składniki:

Bulion z kaczki:
  • Porcja rosołowa z kaczki - ok 500g
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Por - 1/2
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Liść kafir - 6szt
  • Grzyby leśne suszone - garść
  • Imbir korzeń - 3-4 cm
  • Kurkuma suszona - 2 kłącza (lub 1 łyżeczka mielonej)
  • Sól, pieprz
Dodatki:
  • Mleko kokosowe - 200g
  • Pasta tom kha - 50g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Pędy bambusa - 1 puszka 140g po odcieku
  • Kukurydza - 100g
  • Czosnek kiszony - 1 ząbek (opcjonalnie)
  • Makaron - 200g (u mnie konjak, ale może być ryżowy, sojowy)
  • Szczypiorek i sezam do dekoracji
Pierś z kaczki:
  • Kaczka pierś - 2szt
  • Sól, pieprz

Na początku przygotowujemy bulion. Porcję rosołową, warzywa, grzyby, imbir, kurkumę, ziele i liście kafir zalewamy wodą i gotujemy. Ja użyłam szybkowaru. Gotowałam 40 minut od złapania ciśnienia, w garnku należy gotować około 90-120 minut.
Po tym czasie odcedzamy. Do bulionu dodajemy mleko kokosowe, pastę tom kha, koncentrat, pędy bambusa i pokrojony ząbek kiszonego czosnku. Ja dodałam też ugotowane grzyby, ale nie jest to konieczne. Gotujemy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kukurydzę.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Piersi z kaczki.
Piersi nacinamy od góry w kratę tak, aby nie przeciąć zupełnie skóry. Kładziemy na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na wolnym ogniu, od momentu rozpoczęcia skwierczenia około 10 minut, po tym czasie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut.  Odstawiamy kaczkę na kilka minut, aby odpoczęła, a później kroimy ją w plasterki

Na talerzach układamy makaron, zalewamy zupą, na górze układamy po pół piersi kaczki. Całość posypujemy szczypiorkiem i sezamem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty