Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Zupa z kaczką i pędami bambusa
Zupa w azjatyckim stylu z dodatkiem mleka kokosowego, pędów bambusa i kukurydzy, podana z piersią kaczki. Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca dzięki imbirowi i kurkumie.
Składniki:
- Porcja rosołowa z kaczki - ok 500g
- Marchew - 1szt
- Seler - 1/4 szt
- Por - 1/2
- Ziele angielskie - 6szt
- Liść kafir - 6szt
- Grzyby leśne suszone - garść
- Imbir korzeń - 3-4 cm
- Kurkuma suszona - 2 kłącza (lub 1 łyżeczka mielonej)
- Sól, pieprz
- Mleko kokosowe - 200g
- Pasta tom kha - 50g
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Pędy bambusa - 1 puszka 140g po odcieku
- Kukurydza - 100g
- Czosnek kiszony - 1 ząbek (opcjonalnie)
- Makaron - 200g (u mnie konjak, ale może być ryżowy, sojowy)
- Szczypiorek i sezam do dekoracji
- Kaczka pierś - 2szt
- Sól, pieprz
Na początku przygotowujemy bulion. Porcję rosołową, warzywa, grzyby, imbir, kurkumę, ziele i liście kafir zalewamy wodą i gotujemy. Ja użyłam szybkowaru. Gotowałam 40 minut od złapania ciśnienia, w garnku należy gotować około 90-120 minut.
Po tym czasie odcedzamy. Do bulionu dodajemy mleko kokosowe, pastę tom kha, koncentrat, pędy bambusa i pokrojony ząbek kiszonego czosnku. Ja dodałam też ugotowane grzyby, ale nie jest to konieczne. Gotujemy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kukurydzę.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Piersi z kaczki.
Piersi nacinamy od góry w kratę tak, aby nie przeciąć zupełnie skóry. Kładziemy na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na wolnym ogniu, od momentu rozpoczęcia skwierczenia około 10 minut, po tym czasie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut. Odstawiamy kaczkę na kilka minut, aby odpoczęła, a później kroimy ją w plasterki
Na talerzach układamy makaron, zalewamy zupą, na górze układamy po pół piersi kaczki. Całość posypujemy szczypiorkiem i sezamem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz