Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Leniwe z makiem i jabłkami / kluski pierogi leniwe

Leniwe z makiem i jabłkami / kluski pierogi leniwe

Leniwe to idealny pomysł na ciepłe weekendowe śniadanie na słodko. Najbardziej lubię kluski po ugotowaniu przesmażone na maśle klarowanym - są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i sprężyste w środku. Tym razem wersja z makiem i prażonymi jabłkami.

Składniki na 2-3 porcje:

Pierogi leniwe:
  • Twaróg - 400g
  • Jajka - 2szt
  • Sól - szczypta
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - ok 100-120g
Dodatki:
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Cukier - 1-2 łyżki
  • Mak - 2 łyżki
  • Jabłka prażone

Twaróg mielimy lub przeciskamy 2 razy przez praskę do ziemniaków. Powinien być gładki. Dodajemy jaja, sól, mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Zagniatamy, dodając porcjami pozostałą mąkę pszenną. Jej ilość zależy od sera oraz wielkości jaj - masa powinna być gęsta, ale nie twarda i nie powinna kleić się do rąk.
Ciasto dzielimy na 2 części i z każdej rolujemy wałek, podsypując mąką. Kroimy wałek pod skosem.
Kluseczki delikatnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 4 minuty. Najlepiej gotować je porcjami, aby się nie skleiły.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy kluski, cukier i mak. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kluski mocno się zarumienią.

Leniwe podajemy z prażonymi jabłkami.

 

 

Komentarze

  1. Świetny pomysł na urozmaicenie leniwych :) to pyszna, świąteczna wersja tych klusek :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty