Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Pianka cytrynowa z Limoncello i bitą śmietaną

Pianka cytrynowa z Limoncello i bitą śmietaną

 

Lekki jak chmurka, puszysty i delikatny deser cytrynowy. Charakteru dodaje mu odrobina włoskiego likieru Limoncello.
 

Składniki na 4 porcje:

Pianka:
  • Jajka - 5szt
  • Cukier - 6 łyżek
  • Cytryna - 2szt
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Limoncello - 2 łyżki
Bita śmietana:
  • Śmietanka kremówka - 100ml
  • Cukier puder - 1 łyżka

Cytryny sparzamy. Ścieramy trochę skórki do dekoracji, wyciskamy sok.
Jajka sparzamy lub dezynfekujemy. Dzielimy na żółtka i białka. Białka z 1 łyżką cukru ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami pozostały cukier, cały czas miksując. Teraz dodajemy pojedynczo kolejne żółtka, miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i podgrzewamy. Powinna się rozpuścić, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę, sok z cytryn i limoncello dodajemy do jajek i jeszcze raz krótko miksujemy.
Masę od razu przekładamy do szklaneczek lub pucharków i wkładamy do lodówki. Deser powinien stężeć, można go zrobić nawet dzień przed podaniem.

Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej, puszystej śmietanki.

Pianki cytrynowe dekorujemy śmietanką, a górę posypujemy startą skórką z cytryny.
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty