Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pianka cytrynowa z Limoncello i bitą śmietaną

Pianka cytrynowa z Limoncello i bitą śmietaną

 

Lekki jak chmurka, puszysty i delikatny deser cytrynowy. Charakteru dodaje mu odrobina włoskiego likieru Limoncello.
 

Składniki na 4 porcje:

Pianka:
  • Jajka - 5szt
  • Cukier - 6 łyżek
  • Cytryna - 2szt
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Limoncello - 2 łyżki
Bita śmietana:
  • Śmietanka kremówka - 100ml
  • Cukier puder - 1 łyżka

Cytryny sparzamy. Ścieramy trochę skórki do dekoracji, wyciskamy sok.
Jajka sparzamy lub dezynfekujemy. Dzielimy na żółtka i białka. Białka z 1 łyżką cukru ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami pozostały cukier, cały czas miksując. Teraz dodajemy pojedynczo kolejne żółtka, miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i podgrzewamy. Powinna się rozpuścić, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę, sok z cytryn i limoncello dodajemy do jajek i jeszcze raz krótko miksujemy.
Masę od razu przekładamy do szklaneczek lub pucharków i wkładamy do lodówki. Deser powinien stężeć, można go zrobić nawet dzień przed podaniem.

Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej, puszystej śmietanki.

Pianki cytrynowe dekorujemy śmietanką, a górę posypujemy startą skórką z cytryny.
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty