Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kokosowe ciasto z ricottą i owocami

Kokosowe ciasto z ricottą i owocami
 

Bardzo proste ciasto na bazie serka ricotta z malinami, borówkami i kokosem. Ricotta nadaje mu wyjątkowo delikatnego smaku. Ciasto nie jest nazbyt słodkie, świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Ricotta - 250g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 200g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka kokosowa - 50g
  • Olej - 50ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Maliny - ok 120g
  • Borówki - ok 120g
  • Kokos - 3 łyżki

Cukier i jajka ucieramy na gładką, puszystą masę. Dolewamy olej, miksujemy. Następnie dodajemy porcjami ricottę, a na końcu mąki z proszkiem do pieczenia. Do gotowego ciasta dodajemy połowę owoców i delikatnie mieszamy łyżką, aby jak najmniej je uszkodzić. Ciasto przelewamy do blaszki keksowej.
Na górze układamy pozostałe owoce, posypujemy kokosem.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 55-60 minut. W połowie pieczenia warto przykryć je papierem do pieczenia lub pergaminem, aby góra nie spiekła się zbyt mocno.
Ciasto jest pyszne i na ciepło i po ostygnięciu.


Kokosowe ciasto z ricottą i owocami
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty