Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ciasto ryżowe z gruszkami i migdałami
Ciasto ryżowe - torta di riso, czyli kolejna inspiracja włoską kuchnią. Do mojego ciasta dodałam gruszki, rodzynki i płatki migdałowe, jest więc pełne jesiennych smaków. Ta propozycja z pewnością zasmakuje dzieciakom!
Składniki:
- Ryż (najlepiej arborio) - 200g
- Mleko - 500ml
- Woda -200ml
- Cukier - 100g
- Jajka - 3szt
- Masło - 1 łyżka
- Mus gruszkowy (zmiksowane dojrzałe gruszki) - 200g
- Rodzynki - 70g
- Mąka migdałowa - 3 łyżki
- Płatki migdałowe - do posypania
Mleko z wodą i połową cukru gotujemy. Dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości (około 30 minut). Od razu po ugotowaniu dodajemy miękkie masło, rodzynki i mus gruszkowy. Dokładanie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Białka jaj ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę migdałową. Dodajemy ostudzony ryż i mieszamy delikatnie.
Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy obficie płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy. Ciasto podajemy samodzielnie, z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz