Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Burger drwala

 

Burger drwala
 

Burger drwala to jesienno-zimowy przebój największej sieci fast foodów w Polsce. Sama z ciekawości spróbowałam w zeszłym roku i stwierdziłam, że można to zrobić lepiej ;). Wypróbujcie mojej wersji z soczystą wołowiną, panierowanym serem, boczkiem i warzywami. To świetna kompozycja smaków i tekstur. Bardzo konkretna propozycja na obiad w zimny dzień.

Składniki na 2 kanapki:

  • Wołowina mielona (najlepiej antrykot, łopatka, rostbef) - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz

  • Bułki hamburgerowe - 2szt

  • Ser mimolette (lub cheddar, ewentualnie brie) - 2 plasterki grubości ok 1cm
  • Jajko - 1
  • Mąka i bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia sera

  • Boczek wędzony surowy - 4 cienkie plastry

  • Warzywa: sałata lodowa lub mix sałat, pomidor, cebula

  • Sos:
  • majonez - 1 łyżka
  • ketchup - 1 łyżeczka
  • musztarda - 1 łyżeczka

Burger drwala składa się z kilku części - najlepiej aby wszystkie były gotowe w jednym czasie.
Na początku szykujemy dodatki. Składniki na sos mieszamy. Pomidora i cebulę kroimy w plasterki.

Mięso wołowe mieszamy z olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery i odstawiamy.
Plastry sera obtaczamy delikatnie w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.
Bułki kroimy na pół. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut, a w tym czasie smażymy boczek, burgery i ser.
Najlepiej przygotować 2 patelnie. Na jednej podsmażamy boczek, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy. Do wytopionego tłuszczu dodajemy trochę oleju. Smażymy ser z obu stron, aż będzie lekko zarumieniony.
Na drugiej patelni smażymy burgery. Długość smażenia zależy od grubości i naszych preferencji, ja polecam po 2-3 minuty z każdej strony. Odstawiamy na kolejne 3 minuty, aby odpoczęły (można zawinąć burgery na ten czas folią aluminiową).
Podgrzane bułki smarujemy sosem, układamy warzywa, burgera, ser, boczek i drugą porcję sosu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty