Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Burger drwala

 

Burger drwala
 

Burger drwala to jesienno-zimowy przebój największej sieci fast foodów w Polsce. Sama z ciekawości spróbowałam w zeszłym roku i stwierdziłam, że można to zrobić lepiej ;). Wypróbujcie mojej wersji z soczystą wołowiną, panierowanym serem, boczkiem i warzywami. To świetna kompozycja smaków i tekstur. Bardzo konkretna propozycja na obiad w zimny dzień.

Składniki na 2 kanapki:

  • Wołowina mielona (najlepiej antrykot, łopatka, rostbef) - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz

  • Bułki hamburgerowe - 2szt

  • Ser mimolette (lub cheddar, ewentualnie brie) - 2 plasterki grubości ok 1cm
  • Jajko - 1
  • Mąka i bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia sera

  • Boczek wędzony surowy - 4 cienkie plastry

  • Warzywa: sałata lodowa lub mix sałat, pomidor, cebula

  • Sos:
  • majonez - 1 łyżka
  • ketchup - 1 łyżeczka
  • musztarda - 1 łyżeczka

Burger drwala składa się z kilku części - najlepiej aby wszystkie były gotowe w jednym czasie.
Na początku szykujemy dodatki. Składniki na sos mieszamy. Pomidora i cebulę kroimy w plasterki.

Mięso wołowe mieszamy z olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery i odstawiamy.
Plastry sera obtaczamy delikatnie w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.
Bułki kroimy na pół. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut, a w tym czasie smażymy boczek, burgery i ser.
Najlepiej przygotować 2 patelnie. Na jednej podsmażamy boczek, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy. Do wytopionego tłuszczu dodajemy trochę oleju. Smażymy ser z obu stron, aż będzie lekko zarumieniony.
Na drugiej patelni smażymy burgery. Długość smażenia zależy od grubości i naszych preferencji, ja polecam po 2-3 minuty z każdej strony. Odstawiamy na kolejne 3 minuty, aby odpoczęły (można zawinąć burgery na ten czas folią aluminiową).
Podgrzane bułki smarujemy sosem, układamy warzywa, burgera, ser, boczek i drugą porcję sosu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty