Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Burger drwala
Burger drwala to jesienno-zimowy przebój największej sieci fast foodów w Polsce. Sama z ciekawości spróbowałam w zeszłym roku i stwierdziłam, że można to zrobić lepiej ;). Wypróbujcie mojej wersji z soczystą wołowiną, panierowanym serem, boczkiem i warzywami. To świetna kompozycja smaków i tekstur. Bardzo konkretna propozycja na obiad w zimny dzień.
Składniki na 2 kanapki:
- Wołowina mielona (najlepiej antrykot, łopatka, rostbef) - 300g
- Olej - 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Bułki hamburgerowe - 2szt
- Ser mimolette (lub cheddar, ewentualnie brie) - 2 plasterki grubości ok 1cm
- Jajko - 1
- Mąka i bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia sera
- Boczek wędzony surowy - 4 cienkie plastry
- Warzywa: sałata lodowa lub mix sałat, pomidor, cebula
- Sos:
- majonez - 1 łyżka
- ketchup - 1 łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka
Burger drwala składa się z kilku części - najlepiej aby wszystkie były gotowe w jednym czasie.
Na początku szykujemy dodatki. Składniki na sos mieszamy. Pomidora i cebulę kroimy w plasterki.
Mięso wołowe mieszamy z olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery i odstawiamy.
Plastry sera obtaczamy delikatnie w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.
Bułki kroimy na pół. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut, a w tym czasie smażymy boczek, burgery i ser.
Najlepiej przygotować 2 patelnie. Na jednej podsmażamy boczek, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy. Do wytopionego tłuszczu dodajemy trochę oleju. Smażymy ser z obu stron, aż będzie lekko zarumieniony.
Na drugiej patelni smażymy burgery. Długość smażenia zależy od grubości i naszych preferencji, ja polecam po 2-3 minuty z każdej strony. Odstawiamy na kolejne 3 minuty, aby odpoczęły (można zawinąć burgery na ten czas folią aluminiową).
Podgrzane bułki smarujemy sosem, układamy warzywa, burgera, ser, boczek i drugą porcję sosu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz