Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Zupa dyniowa z imbirem

Zupa dyniowa z imbirem

Rozgrzewająca ciało i duszę zupa krem z dyni i imbiru. Gęsta, aromatyczna, a do tego idealna na wegan i wegetarian.

Składniki:

  • Dynia - 1/2 małej dyni (ok. 500g miąższu)
  • Imbir - 3cm kłącza
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryczka ostra - 1szt
  • Ziemniak - 1 średni
  • Olej - 2 łyżki
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Bulion warzywny - 500ml
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka (jeśli nie lubicie ostrych dań, wystarczy łyżeczka)
  • Trawa cytrynowa mielona - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Dynię, imbir, marchew, cebulę, czosnek, ziemniaka obieramy i kroimy. Papryczkę kroimy w niedużą kostkę. Na oleju smażymy warzywa, aż lekko się zarumienią. W ten sposób uwolnimy cały ich aromat. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem, doprawiamy pastą curry, curry mielonym, gałką,  trawą cytrynową i cukrem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Całość miksujemy blenderem na gładka masę. Jeśli jest za gęsta możemy dodać trochę wody lub bulionu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty