Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa dyniowa z imbirem

Zupa dyniowa z imbirem

Rozgrzewająca ciało i duszę zupa krem z dyni i imbiru. Gęsta, aromatyczna, a do tego idealna na wegan i wegetarian.

Składniki:

  • Dynia - 1/2 małej dyni (ok. 500g miąższu)
  • Imbir - 3cm kłącza
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryczka ostra - 1szt
  • Ziemniak - 1 średni
  • Olej - 2 łyżki
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Bulion warzywny - 500ml
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka (jeśli nie lubicie ostrych dań, wystarczy łyżeczka)
  • Trawa cytrynowa mielona - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Dynię, imbir, marchew, cebulę, czosnek, ziemniaka obieramy i kroimy. Papryczkę kroimy w niedużą kostkę. Na oleju smażymy warzywa, aż lekko się zarumienią. W ten sposób uwolnimy cały ich aromat. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem, doprawiamy pastą curry, curry mielonym, gałką,  trawą cytrynową i cukrem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Całość miksujemy blenderem na gładka masę. Jeśli jest za gęsta możemy dodać trochę wody lub bulionu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty