Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa dyniowa z imbirem

Zupa dyniowa z imbirem

Rozgrzewająca ciało i duszę zupa krem z dyni i imbiru. Gęsta, aromatyczna, a do tego idealna na wegan i wegetarian.

Składniki:

  • Dynia - 1/2 małej dyni (ok. 500g miąższu)
  • Imbir - 3cm kłącza
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryczka ostra - 1szt
  • Ziemniak - 1 średni
  • Olej - 2 łyżki
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Bulion warzywny - 500ml
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka (jeśli nie lubicie ostrych dań, wystarczy łyżeczka)
  • Trawa cytrynowa mielona - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Dynię, imbir, marchew, cebulę, czosnek, ziemniaka obieramy i kroimy. Papryczkę kroimy w niedużą kostkę. Na oleju smażymy warzywa, aż lekko się zarumienią. W ten sposób uwolnimy cały ich aromat. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem, doprawiamy pastą curry, curry mielonym, gałką,  trawą cytrynową i cukrem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Całość miksujemy blenderem na gładka masę. Jeśli jest za gęsta możemy dodać trochę wody lub bulionu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty