Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Lahmacun z jagnięciną - "pizza arabska"

Lahmacun z jagnięciną - "pizza arabska"

Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i warzywami, przed podaniem często skrapiany sokiem z cytryny. Do zrobienia go użyłam jagnięciny, aby jak najlepiej zachować oryginalny smak. Lahmacun można przygotować z dodatkiem drożdży lub bez.

Składniki na 2 porcje:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Drożdże - 10g
  • Woda ciepła - 100ml
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka płaska
Farsz:
  • Jagnięcina - 200g (ewentualnie wieprzowina)
  • Cebula - 100g
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • Papryczka turecka ostra (lub chilli) - 1szt
  • Pomidor - 1szt
  • Pietruszka zielona - 1/2 natki
  • Papryka mielona ostra - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 2 łyżki

Ciasto.
Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Ostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałą mąką, oliwą, i solą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz.
Cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę kroimy w drobną kosteczkę, a pietruszkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z surowym mięsem, przecierem, przyprawami i wodą. Mieszamy farsz dokładnie.

Wracamy do ciasta. Dzielimy je na pół. Każdą część wałkujemy na około 1/2 cm. Na górze układamy farsz.
Pieczemy w 300 stopniach 15-20 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ciasta i farszu. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję opiekania od góry, aby lahmacuny ładnie się przypiekły.

Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty