Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Lahmacun z jagnięciną - "pizza arabska"

Lahmacun z jagnięciną - "pizza arabska"

Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i warzywami, przed podaniem często skrapiany sokiem z cytryny. Do zrobienia go użyłam jagnięciny, aby jak najlepiej zachować oryginalny smak. Lahmacun można przygotować z dodatkiem drożdży lub bez.

Składniki na 2 porcje:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Drożdże - 10g
  • Woda ciepła - 100ml
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka płaska
Farsz:
  • Jagnięcina - 200g (ewentualnie wieprzowina)
  • Cebula - 100g
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • Papryczka turecka ostra (lub chilli) - 1szt
  • Pomidor - 1szt
  • Pietruszka zielona - 1/2 natki
  • Papryka mielona ostra - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 2 łyżki

Ciasto.
Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Ostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałą mąką, oliwą, i solą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz.
Cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę kroimy w drobną kosteczkę, a pietruszkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z surowym mięsem, przecierem, przyprawami i wodą. Mieszamy farsz dokładnie.

Wracamy do ciasta. Dzielimy je na pół. Każdą część wałkujemy na około 1/2 cm. Na górze układamy farsz.
Pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ciasta i farszu. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję opiekania od góry, aby lahmacuny ładnie się przypiekły.

Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty