Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Likier czekoladowy z whiskey


Mleczny likier z gorzkiej i mlecznej czekolady z dodatkiem aromatycznego whiskey. Sprawdzi się samodzielnie, do kawy lub lodów. Jest idealny na zimne jesienne wieczory.

Składniki:

  • Mleko skondensowane niesłodzone (w kartonie) - 500ml
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Czekolada mleczna - 200g
  • Spirytus - 100ml
  • Whiskey - 100ml  

Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy zupełnie się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko. Mieszamy, aż czekolada połączy się z mlekiem. Na końcu dodajemy spirytus i whiskey. Po wymieszaniu i ostygnięciu wlewamy do butelek. Nie lejcie do pełna, aby potem łatwo było wymieszać.

Likier trzymamy w lodówce. Jest gęsty, więc przed piciem trzeba mocno potrząsnąć butelką, a najlepiej wyjąć z lodówki 10 minut przed podaniem.

Likier można doprawić odrobiną cynamonu lub wanilii.  


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty