Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tort porzeczkowy z bezą




Lekki biszkoptowy tort z masą z czerwonymi porzeczkami, udekorowany słodką, chrupiącą bezą. Ciasto idealne na letnie popołudnie!



Składniki (na tortownicę 22cm)

         Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4 szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    Beza:

  • Białko jaja - 3szt
  • Cukier - 150g
  • Ocet - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

    Masa porzeczkowa:

  • Porzeczki czerwone - 500g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Śmietanka 30% - 400g
  • Cukier puder 1 łyżka
  • Żelatyna - 4 łyżki

    Do nasączenia biszkoptu:

  • Rum - 3 łyżki
  • Woda - 3 łyżki



BISZKOPT:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajmy przesiane mąki i proszek. Po wymieszaniu dodajemy pianę z białek i mieszamy na wolnych obrotach lub łyżką.
Wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Po wystudzeniu kroimy na pół.

BEZA:
Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem. Zaczynamy od najniższych obrotów i powoli zwiększamy do najwyższych. Dodajemy porcjami cukier (następna porcja kiedy poprzednia będzie już rozmieszana). Z ostatnia porcją cukru dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg 22cm (można odrysować od tortownicy). Wykładamy bezę w narysowanym okręgu.

Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach.
Zostawiamy bezę w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.


MASA:
Porzeczki chwilę gotujemy na małym ogniu - powinny tylko puścić sok.
Żelatynę mieszamy z połową szklanki gorącej wody aż do rozpuszczenia. Dodajemy do porzeczek i zostawiamy do wystudzenia.

Śmietanę (musi być zimna!) ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do porzeczek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę odstawiamy na kilka minut do lodówki - powinna tylko lekko stężeć.


SKŁADANIE CIASTA:
Dolną połowę biszkoptu nasączamy woda z rumem, nakładamy połowę masy porzeczkowej. Na to górny biszkopt, znów nasączamy i dajemy resztę masy porzeczkowej. Na górę wykładamy bezę.

Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty