Lekki biszkoptowy tort z masą z czerwonymi porzeczkami, udekorowany słodką, chrupiącą bezą. Ciasto idealne na letnie popołudnie!
Składniki (na tortownicę 22cm)
Biszkopt:
-
Mąka pszenna - 90g
-
Mąka ziemniaczana - 40g
-
Jajko - 4 szt
-
Cukier - 80g
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Beza:
-
Białko jaja - 3szt
-
Cukier - 150g
-
Ocet - 1 łyżka
-
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Masa porzeczkowa:
-
Porzeczki czerwone - 500g
-
Cukier - 1 łyżka
-
Śmietanka 30% - 400g
-
Cukier puder 1 łyżka
-
Żelatyna - 4 łyżki
Do nasączenia biszkoptu:
-
Rum - 3 łyżki
-
Woda - 3 łyżki
BISZKOPT:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajmy przesiane mąki i proszek. Po
wymieszaniu dodajemy pianę z białek i mieszamy na wolnych obrotach lub
łyżką.
Wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Po wystudzeniu kroimy na pół.
BEZA:
Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem. Zaczynamy od
najniższych obrotów i powoli zwiększamy do najwyższych. Dodajemy
porcjami cukier (następna porcja kiedy poprzednia będzie już
rozmieszana). Z ostatnia porcją cukru dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg 22cm (można odrysować od tortownicy). Wykładamy bezę w narysowanym okręgu.
Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach.
Zostawiamy bezę w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
MASA:
Porzeczki chwilę gotujemy na małym ogniu - powinny tylko puścić sok.
Żelatynę mieszamy z połową szklanki gorącej wody aż do rozpuszczenia. Dodajemy do porzeczek i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę (musi być zimna!) ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Przekładamy do porzeczek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę odstawiamy na
kilka minut do lodówki - powinna tylko lekko stężeć.
SKŁADANIE CIASTA:
Dolną połowę biszkoptu nasączamy woda z rumem, nakładamy połowę masy
porzeczkowej. Na to górny biszkopt, znów nasączamy i dajemy resztę masy
porzeczkowej. Na górę wykładamy bezę.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz