Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Duszona młoda kapusta z boczkiem i koperkiem




Tym razem swojsko - konkretne i pożywne danie z kapusty. Z przepisu mojej mamy - zawsze wychodzi rewelacyjnie!

Składniki:
  • Kapusta młoda - 1 główka
  • Boczek surowy (może być wędzony) - 100g
  • Cebula - 2szt
  • Przyprawy:
    • liść laurowy - 3szt
    • ziele angielskie - 6szt
    • pieprz ziarnisty - 10szt
    • kminek - 1 łyżeczka (ja pomijam, bo nie przepadam)
    • koper świeży - 2 łyżki
    • sos sojowy - 1 łyżka
  • Kostka rosołowa wołowa
  • Pieprz mielony i ewentualnie sól do smaku
  • Mąka - 1 łyżka

Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, aż będzie przypieczony i chrupiący. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy kapustę pokrojoną w grubą kostkę, przyprawy, kostkę rosołową i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kapusta musi być zupełnie miękka (u mnie zajęło to około 20 minut).

Na suchą patelnię wysypujemy łyżkę mąki. Podgrzewamy na małym ogniu często mieszając. Mąka powinna leciutko zbrązowieć (nie można doprowadzić do przypalenia).

Mąkę dosypujemy do kapusty, mieszamy i dusimy razem jeszcze 5 minut.

Kapusta sprawdza się świetnie z ziemniakami i jajkiem sadzonym.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty