Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Duszona młoda kapusta z boczkiem i koperkiem




Tym razem swojsko - konkretne i pożywne danie z kapusty. Z przepisu mojej mamy - zawsze wychodzi rewelacyjnie!

Składniki:
  • Kapusta młoda - 1 główka
  • Boczek surowy (może być wędzony) - 100g
  • Cebula - 2szt
  • Przyprawy:
    • liść laurowy - 3szt
    • ziele angielskie - 6szt
    • pieprz ziarnisty - 10szt
    • kminek - 1 łyżeczka (ja pomijam, bo nie przepadam)
    • koper świeży - 2 łyżki
    • sos sojowy - 1 łyżka
  • Kostka rosołowa wołowa
  • Pieprz mielony i ewentualnie sól do smaku
  • Mąka - 1 łyżka

Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, aż będzie przypieczony i chrupiący. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy kapustę pokrojoną w grubą kostkę, przyprawy, kostkę rosołową i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kapusta musi być zupełnie miękka (u mnie zajęło to około 20 minut).

Na suchą patelnię wysypujemy łyżkę mąki. Podgrzewamy na małym ogniu często mieszając. Mąka powinna leciutko zbrązowieć (nie można doprowadzić do przypalenia).

Mąkę dosypujemy do kapusty, mieszamy i dusimy razem jeszcze 5 minut.

Kapusta sprawdza się świetnie z ziemniakami i jajkiem sadzonym.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty