Dutch baby, wbrew nazwie nie pochodzi z Holandii. Jest pomysłem
niemieckiego kucharza mieszkającego w Stanach Zjednoczonych. Ze Stanów przepis wyruszył na podbój świata - warto zapoznać się z tym przepisem. Jest bardzo łatwy, pyszny i efektownie wygląda. Sprawdza
się na słodko i na słono. Tutaj w wersji ze szpinakiem i fetą.
Składniki na jeden naleśnik (patelnia 22cm)
Naleśnik:
-
Mleko - 1/2 szklanki
-
Mąka pszenna - 1/2 szklanki
-
Jajko - 3 szt
-
Sól - szczypta
-
Olej - 1 łyżeczka do nasmarowania patelni
Farsz:
-
Szpinak - 300g (może być mrożony)
-
Czosnek - 2 ząbki
-
Olej - 1 łyżeczka
-
Gałka muszkatołowa - szczypta
-
Pieprz - do smaku
-
Ser feta - 100g
-
Parmezan - 20g
-
Czarnuszka do posypania
Dodatkowo - patelnia, którą można używać w piekarniku
Farsz:
Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak, pieprz i gałkę. Dusimy pod przykryciem 5 minut, potem bez
przykrycia aby odparować nadmiar wody.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy patelnię na kilka minut,
aby również się nagrzała. Po wyjęciu smarujemy ją olejem.
Składniki na naleśnika mieszamy (najlepiej trzepaczką) i wylewamy na patelnie.
Naleśnika pieczemy 20 minut. Podczas pieczenia naleśnik urośnie - boki
podniosą się do góry. Po wyjęciu naleśnik szybko opada, ale pozostaje
kształt miseczki więc jest miejsce na farsz.
Na podpieczonego naleśnika wykładamy szpinak.
Posypujemy pokruszoną feta i parmezanem ściętym na tarce. Dopiekamy
kolejne 10 minut.
Przed podaniem posypujemy czarnuszką.
Komentarze
Prześlij komentarz