Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Dutch baby na słono - pieczony naleśnik ze szpinakiem i serem feta




Dutch baby, wbrew nazwie nie pochodzi z Holandii. Jest pomysłem niemieckiego kucharza mieszkającego w Stanach Zjednoczonych. Ze Stanów przepis wyruszył na podbój świata - warto zapoznać się z tym przepisem. Jest bardzo łatwy, pyszny i efektownie wygląda. Sprawdza się na słodko i na słono. Tutaj w wersji ze szpinakiem i fetą.

Składniki na jeden naleśnik (patelnia 22cm)

          Naleśnik:
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Jajko - 3 szt
  • Sól - szczypta
  • Olej - 1 łyżeczka do nasmarowania patelni

    Farsz:

  • Szpinak - 300g (może być mrożony)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Pieprz - do smaku
  • Ser feta - 100g
  • Parmezan - 20g
  • Czarnuszka do posypania

    Dodatkowo - patelnia, którą można używać w piekarniku
Farsz:
Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak, pieprz i gałkę. Dusimy pod przykryciem 5 minut, potem bez przykrycia aby odparować nadmiar wody.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy patelnię na kilka minut, aby również się nagrzała. Po wyjęciu smarujemy ją olejem.
Składniki na naleśnika mieszamy (najlepiej trzepaczką) i wylewamy na patelnie.

Naleśnika pieczemy 20 minut. Podczas pieczenia naleśnik urośnie - boki podniosą się do góry. Po wyjęciu naleśnik szybko opada, ale pozostaje kształt miseczki więc jest miejsce na farsz.



Na podpieczonego naleśnika wykładamy szpinak. Posypujemy pokruszoną feta i parmezanem ściętym na tarce. Dopiekamy kolejne 10 minut.

Przed podaniem posypujemy czarnuszką.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty