Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Dutch baby na słono - pieczony naleśnik ze szpinakiem i serem feta




Dutch baby, wbrew nazwie nie pochodzi z Holandii. Jest pomysłem niemieckiego kucharza mieszkającego w Stanach Zjednoczonych. Ze Stanów przepis wyruszył na podbój świata - warto zapoznać się z tym przepisem. Jest bardzo łatwy, pyszny i efektownie wygląda. Sprawdza się na słodko i na słono. Tutaj w wersji ze szpinakiem i fetą.

Składniki na jeden naleśnik (patelnia 22cm)

          Naleśnik:
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Jajko - 3 szt
  • Sól - szczypta
  • Olej - 1 łyżeczka do nasmarowania patelni

    Farsz:

  • Szpinak - 300g (może być mrożony)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Pieprz - do smaku
  • Ser feta - 100g
  • Parmezan - 20g
  • Czarnuszka do posypania

    Dodatkowo - patelnia, którą można używać w piekarniku
Farsz:
Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak, pieprz i gałkę. Dusimy pod przykryciem 5 minut, potem bez przykrycia aby odparować nadmiar wody.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy patelnię na kilka minut, aby również się nagrzała. Po wyjęciu smarujemy ją olejem.
Składniki na naleśnika mieszamy (najlepiej trzepaczką) i wylewamy na patelnie.

Naleśnika pieczemy 20 minut. Podczas pieczenia naleśnik urośnie - boki podniosą się do góry. Po wyjęciu naleśnik szybko opada, ale pozostaje kształt miseczki więc jest miejsce na farsz.



Na podpieczonego naleśnika wykładamy szpinak. Posypujemy pokruszoną feta i parmezanem ściętym na tarce. Dopiekamy kolejne 10 minut.

Przed podaniem posypujemy czarnuszką.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty