Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto herbaciano - gruszkowe z masą serową





Ciasto idealne na lato - lekki herbaciany biszkopt, przekładany serowo-gruszkową masą z gruszkami w galaretce. Mocno schłodzone jest idealne na deser w ciepły dzień.


Składniki na tortownicę 26cm:

          Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Matcha w proszku - 1 łyżka

    Dodatkowo:

  • Gruszki w zalewie - 1l

    Krem:

  • Serek twarożkowy (do smarowania) - 400g
  • Budyń śmietankowy bez cukru - 1szt
  • Mleko - 250ml
  • Zalewa z gruszek w słoiku - 150ml

    Na górę:

  • Galaretka gruszkowa - 1szt

Biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną cukru, żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i matchę. Na końcu mieszamy z ubitymi białkami.
Wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po ostudzeniu kroimy na 2 części.
Ciasto ma brązowy kolor i piękny aromat herbaciany.

Gruszki:
Połowę gruszek ze słoika zostawiamy i kroimy w plasterki - warto wybrać te ładniejsze, bo będą na górze ciasta. Resztę gruszek miksujemy blenderem na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Można ewentualnie dodać do niej podczas gotowania łyżeczkę mąki ziemniaczanej (ja nie dodawałam).

Krem:
Budyń śmietankowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale zamiast mleka używamy mieszanki 250ml mleka i 150ml zalewy z gruszek. Nie dodajemy cukru - zalewa z gruszek jest wystarczająco słodka. Po ostudzeniu budyń miksujemy z serkiem twarogowym.

Galaretkę gruszkową przyrządzamy zgodnie z instrukcją i odstawiamy, aby lekko stężała. Powinna być na tyle gęsta, aby nie spłynęła z ciasta.

Dolny blat ciasta nasączamy zalewą z gruszek. Wykładamy mus gruszkowy, masę serową, drugi blat. Znów nasączamy i układamy plasterki gruszek i nakładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty