Ciasto idealne na lato - lekki herbaciany biszkopt, przekładany serowo-gruszkową masą z gruszkami w galaretce. Mocno schłodzone jest idealne na deser w ciepły dzień.
Składniki na tortownicę 26cm:
Biszkopt:
-
Mąka pszenna - 90g
-
Mąka ziemniaczana - 40g
-
Jajko - 4szt
-
Cukier - 80g
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
Matcha w proszku - 1 łyżka
Dodatkowo:
-
Gruszki w zalewie - 1l
Krem:
-
Serek twarożkowy (do smarowania) - 400g
-
Budyń śmietankowy bez cukru - 1szt
-
Mleko - 250ml
-
Zalewa z gruszek w słoiku - 150ml
Na górę:
-
Galaretka gruszkowa - 1szt
Biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną cukru, żółtka
ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy przesiane mąki, proszek do
pieczenia i matchę. Na końcu mieszamy z ubitymi białkami.
Wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po ostudzeniu kroimy na 2 części.
Ciasto ma brązowy kolor i piękny aromat herbaciany.
Gruszki:
Połowę gruszek ze słoika zostawiamy i kroimy w plasterki - warto wybrać
te ładniejsze, bo będą na górze ciasta. Resztę gruszek miksujemy
blenderem na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Można ewentualnie dodać do niej podczas gotowania łyżeczkę mąki
ziemniaczanej (ja nie dodawałam).
Krem:
Budyń śmietankowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale zamiast mleka
używamy mieszanki 250ml mleka i 150ml zalewy z gruszek. Nie dodajemy
cukru - zalewa z gruszek jest wystarczająco słodka. Po ostudzeniu budyń
miksujemy z serkiem twarogowym.
Galaretkę gruszkową przyrządzamy zgodnie z instrukcją i odstawiamy, aby
lekko stężała. Powinna być na tyle gęsta, aby nie spłynęła z ciasta.
Dolny blat ciasta nasączamy zalewą z gruszek. Wykładamy mus gruszkowy,
masę serową, drugi blat. Znów nasączamy i układamy plasterki gruszek i
nakładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą
noc.
Komentarze
Prześlij komentarz