Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto herbaciano - gruszkowe z masą serową





Ciasto idealne na lato - lekki herbaciany biszkopt, przekładany serowo-gruszkową masą z gruszkami w galaretce. Mocno schłodzone jest idealne na deser w ciepły dzień.


Składniki na tortownicę 26cm:

          Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Matcha w proszku - 1 łyżka

    Dodatkowo:

  • Gruszki w zalewie - 1l

    Krem:

  • Serek twarożkowy (do smarowania) - 400g
  • Budyń śmietankowy bez cukru - 1szt
  • Mleko - 250ml
  • Zalewa z gruszek w słoiku - 150ml

    Na górę:

  • Galaretka gruszkowa - 1szt

Biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną cukru, żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i matchę. Na końcu mieszamy z ubitymi białkami.
Wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po ostudzeniu kroimy na 2 części.
Ciasto ma brązowy kolor i piękny aromat herbaciany.

Gruszki:
Połowę gruszek ze słoika zostawiamy i kroimy w plasterki - warto wybrać te ładniejsze, bo będą na górze ciasta. Resztę gruszek miksujemy blenderem na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Można ewentualnie dodać do niej podczas gotowania łyżeczkę mąki ziemniaczanej (ja nie dodawałam).

Krem:
Budyń śmietankowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale zamiast mleka używamy mieszanki 250ml mleka i 150ml zalewy z gruszek. Nie dodajemy cukru - zalewa z gruszek jest wystarczająco słodka. Po ostudzeniu budyń miksujemy z serkiem twarogowym.

Galaretkę gruszkową przyrządzamy zgodnie z instrukcją i odstawiamy, aby lekko stężała. Powinna być na tyle gęsta, aby nie spłynęła z ciasta.

Dolny blat ciasta nasączamy zalewą z gruszek. Wykładamy mus gruszkowy, masę serową, drugi blat. Znów nasączamy i układamy plasterki gruszek i nakładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty