Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pikantna sałatka z ciecierzycą i zielonym ogórkiem





Sałatka sprawdzi się zarówno jako dodatek do grilla jak i samodzielny posiłek. Pikantna przyprawa i sok z cytryny świetnie pasują do świeżego ogórka.

Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Ogórek zielony - 2 duże sztuki
  • Pomidor - 1 duży
  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do burrito - 1 łyżeczka
  • Pieprz


Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawą do burrito (może być inna meksykańska) i sokiem z cytryny.

Cieciorkę odcedzamy. Ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty