Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pikantna sałatka z ciecierzycą i zielonym ogórkiem





Sałatka sprawdzi się zarówno jako dodatek do grilla jak i samodzielny posiłek. Pikantna przyprawa i sok z cytryny świetnie pasują do świeżego ogórka.

Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Ogórek zielony - 2 duże sztuki
  • Pomidor - 1 duży
  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do burrito - 1 łyżeczka
  • Pieprz


Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawą do burrito (może być inna meksykańska) i sokiem z cytryny.

Cieciorkę odcedzamy. Ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty