Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pikantna sałatka z ciecierzycą i zielonym ogórkiem





Sałatka sprawdzi się zarówno jako dodatek do grilla jak i samodzielny posiłek. Pikantna przyprawa i sok z cytryny świetnie pasują do świeżego ogórka.

Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Ogórek zielony - 2 duże sztuki
  • Pomidor - 1 duży
  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do burrito - 1 łyżeczka
  • Pieprz


Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawą do burrito (może być inna meksykańska) i sokiem z cytryny.

Cieciorkę odcedzamy. Ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty