Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Karp pieczony z ziołami i musztardą



W moim domu jadamy karpia nie tylko w Wigilię. Najczęściej pieczemy do w całości - w wersji z musztardą i ziołami jest przepyszny!

Składniki:
  • Karp - 1 - wypatroszony, bez łusek i głowy
  • Marynata:
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka (u mnie truflowa, ale może być dowolna ostra)
  • Zioła:
  • Świeże gałązki ziół - tymianku i rozmarynu

Składniki na marynatę mieszamy.

Sprawionego i oczyszczonego karpia nacinamy u góry - głęboko, do samych ości. Nacieramy do marynatą i obkładamy ziołami (zarówno w środku jak i na zewnątrz).

Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli karp waży powyżej 1 kg trzeba potrzymać do co najmniej 50 minut.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty