Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Kokosowo - migdałowo - daktylowe muffinki bez cukru




Pyszne muffinki o bardzo fajnym składzie. Świetnie sprawdzą się jako deser, albo słodkie drugie śniadanie. Takie fit-babeczki można jeść bez wyrzutów sumienia.

Składniki (na 15 szt muffinków ok 6cm średnicy):

  • Pasta daktylowa - 130g*
  • Mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • Olej - 1/4 szklanki
  • Jogurt naturalny - 1/2 szklanki
  • Kokos wiórki - 1/2 szklanki
  • Płatki migdałowe - 2 łyżki + do posypania
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
* Jeśli nie macie gotowej pasty daktylowej, możecie zrobić ją sami. Daktyle zalewamy wrzątkiem. Po pół godziny odlewacie wodę, a daktyle miksujemy blenderem na gładką masę.



Masę daktylową kroimy lub rwiemy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub rękami.

Wykładamy do formy wyłożonej papilotkami (do około 3/4 wysokości) i posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy na kratce. Ciasteczka są najlepsze następnego dnia.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty