Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kokosowo - migdałowo - daktylowe muffinki bez cukru




Pyszne muffinki o bardzo fajnym składzie. Świetnie sprawdzą się jako deser, albo słodkie drugie śniadanie. Takie fit-babeczki można jeść bez wyrzutów sumienia.

Składniki (na 15 szt muffinków ok 6cm średnicy):

  • Pasta daktylowa - 130g*
  • Mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • Olej - 1/4 szklanki
  • Jogurt naturalny - 1/2 szklanki
  • Kokos wiórki - 1/2 szklanki
  • Płatki migdałowe - 2 łyżki + do posypania
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
* Jeśli nie macie gotowej pasty daktylowej, możecie zrobić ją sami. Daktyle zalewamy wrzątkiem. Po pół godziny odlewacie wodę, a daktyle miksujemy blenderem na gładką masę.



Masę daktylową kroimy lub rwiemy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub rękami.

Wykładamy do formy wyłożonej papilotkami (do około 3/4 wysokości) i posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy na kratce. Ciasteczka są najlepsze następnego dnia.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty