Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Chrupiące ciasteczka z migdałami, morelami i skórką pomarańczową





Ciasteczka wypiekane 2 razy (w stylu włoskich Cantuccini). Połączenie migdałów, suszonych moreli i skórki pomarańczowej jest wspaniałe. Moja wersja jest mniej słodka od oryginalnych Cantuccini.

Składniki (na około 60 ciasteczek):

  • Mąka pszenna - 200g
  • Mielone migdały - 50g
  • Migdały całe - 100g
  • Masło roztopione - 30g
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Morele suszone - 70g
  • Skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka


Migdały kroimy na kawałki - wystarczy na pół, lub na 3 części. Suszone morele kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy.
Z ciasta robimy 3 wałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Wyciągamy blachę i jeszcze ciepłe, podpieczone ciasto kroimy po skosie na plasterki. Teraz ciasteczka dosuszamy jeszcze ok 10 minut w 180 stopniach. Trzeba pilnować, bo moje troszkę za bardzo się przypiekły.


Ciasteczka powinny być suche w środku - są kruche, chrupiące, dość twarde.
W zamkniętym pudełku mogą być przechowywane do 2 tygodni, ale jest to raczej niemożliwe, ponieważ są przepyszne i od razu znikają :)



Ciasteczka można moczyć w kawie, lub włoskim sposobem - w winie. Ja jednak uwielbiam je na sucho.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty