Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Chrupiące ciasteczka z migdałami, morelami i skórką pomarańczową





Ciasteczka wypiekane 2 razy (w stylu włoskich Cantuccini). Połączenie migdałów, suszonych moreli i skórki pomarańczowej jest wspaniałe. Moja wersja jest mniej słodka od oryginalnych Cantuccini.

Składniki (na około 60 ciasteczek):

  • Mąka pszenna - 200g
  • Mielone migdały - 50g
  • Migdały całe - 100g
  • Masło roztopione - 30g
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Morele suszone - 70g
  • Skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka


Migdały kroimy na kawałki - wystarczy na pół, lub na 3 części. Suszone morele kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy.
Z ciasta robimy 3 wałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Wyciągamy blachę i jeszcze ciepłe, podpieczone ciasto kroimy po skosie na plasterki. Teraz ciasteczka dosuszamy jeszcze ok 10 minut w 180 stopniach. Trzeba pilnować, bo moje troszkę za bardzo się przypiekły.


Ciasteczka powinny być suche w środku - są kruche, chrupiące, dość twarde.
W zamkniętym pudełku mogą być przechowywane do 2 tygodni, ale jest to raczej niemożliwe, ponieważ są przepyszne i od razu znikają :)



Ciasteczka można moczyć w kawie, lub włoskim sposobem - w winie. Ja jednak uwielbiam je na sucho.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty