Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Dutch baby na słodko - pieczony naleśnik z owocami




Druga wersja amerykańskiego pieczonego naleśnika - tym razem na słodko z serkiem waniliowym i owocami. Sprawdzi się świetnie na ciepłe śniadanie lub konkretny deser.

Składniki na 1 naleśnika (patelnia 22cm):

          Naleśnik:
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Jajko - 3 szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Olej do nasmarowania patelni - 1 łyżeczka

    Farsz:

  • Serek waniliowy - 100g
  • Banan - 1 szt
  • Maliny - 100g
  • Morela - 4 szt

  • Cukier puder do posypania

    Dodatkowo - patelnia, którą można używać w piekarniku

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy patelnię na kilka minut, aby również się nagrzała. Po wyjęciu smarujemy ją olejem.
Składniki na naleśnika mieszamy (najlepiej trzepaczką) i wylewamy na patelnie.

Naleśnika pieczemy 20 minut. Podczas pieczenia naleśnik urośnie - boki podniosą się do góry. Po wyjęciu naleśnik szybko opada, ale pozostaje kształt miseczki więc jest miejsce na farsz.


Podpieczonego naleśnika smarujemy serkiem waniliowym i wykładamy na niego pokrojone owoce. Pieczemy jeszcze 10 minut, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty