Pizza na grubym spodzie na bazie mąki owsianej. Sprawdza się na ciepło od razu po upieczeniu, jak i następnego dnia. Połączenie smaku bakłażana i chorizo jest rewelacyjne!
Składniki (na blaszkę 24 na 35cm):
Ciasto:
-
Mąka owsiana - 250g
-
Mąka pszenna - 150g
-
Ciepła woda - 200ml
-
Drożdże - 30g
-
Cukier - 1 łyżeczka
-
Sól - 1 łyżeczka
-
Oliwa lub olej - 2 łyżki
Sos:
-
Jogurt naturalny grecki - 2 łyżki
-
Parmezan tarty - 30g
-
Bazylia suszona - 1 łyżeczka
-
Pieprz mielony
Dodatki:
-
Bakłażan - 1szt
-
Cebula czerwona - 1szt
-
Chorizo - 100g
-
Parmezan tarty - 40g
-
Świeże liście bazylii do dekoracji
CIASTO:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy do
uzyskania zwartej masy, nieklejącej się do rąk. Ciasto odstawiamy na 40
minut. Wykładamy do natłuszczonej blaszki i zostawiamy jeszcze na 20
minut. Uwaga! Ciasto z taką ilością mąki owsianej nie wyrośnie tak jak
tradycyjne drożdżowe i może się trochę kruszyć. Po upieczeniu będzie się
już ładnie trzymać.
W czasie kiedy ciasto rośnie w blaszce, przygotowujemy resztę składników.
Wszystkie składniki na sos mieszamy.
Bakłażana kroimy w cienkie plasterki (razem ze skórą).
Chorizo kroimy w cienkie plastry.
Cebulę kroimy w cienkie plastry i rozdzielamy na krążki.
Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem. Wykładamy bakłażana (jak na zdjęciu, na zakładkę), posypujemy odrobiną parmezanu.
Wykładamy chorizo i krążki cebuli. Całość sypiemy resztą parmezanu.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz