Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Owsiana pizza z bakłażanem, chorizo i parmezanem




Pizza na grubym spodzie na bazie mąki owsianej. Sprawdza się na ciepło od razu po upieczeniu, jak i następnego dnia. Połączenie smaku bakłażana i chorizo jest rewelacyjne!

Składniki (na blaszkę 24 na 35cm):


         Ciasto:
  • Mąka owsiana - 250g
  • Mąka pszenna - 150g
  • Ciepła woda - 200ml
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki

    Sos:

  • Jogurt naturalny grecki - 2 łyżki
  • Parmezan tarty - 30g
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony

    Dodatki:

  • Bakłażan - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Chorizo - 100g
  • Parmezan tarty - 40g
  • Świeże liście bazylii do dekoracji

CIASTO:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy do uzyskania zwartej masy, nieklejącej się do rąk. Ciasto odstawiamy na 40 minut. Wykładamy do natłuszczonej blaszki i zostawiamy jeszcze na 20 minut. Uwaga! Ciasto z taką ilością mąki owsianej nie wyrośnie tak jak tradycyjne drożdżowe i może się trochę kruszyć. Po upieczeniu będzie się już ładnie trzymać.

W czasie kiedy ciasto rośnie w blaszce, przygotowujemy resztę składników.

Wszystkie składniki na sos mieszamy.
Bakłażana kroimy w cienkie plasterki (razem ze skórą).
Chorizo kroimy w cienkie plastry.
Cebulę kroimy w cienkie plastry i rozdzielamy na krążki.

Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem. Wykładamy bakłażana (jak na zdjęciu, na zakładkę), posypujemy odrobiną parmezanu.



Wykładamy chorizo i krążki cebuli. Całość sypiemy resztą parmezanu.




Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.






















Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty