Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Owsiana pizza z bakłażanem, chorizo i parmezanem




Pizza na grubym spodzie na bazie mąki owsianej. Sprawdza się na ciepło od razu po upieczeniu, jak i następnego dnia. Połączenie smaku bakłażana i chorizo jest rewelacyjne!

Składniki (na blaszkę 24 na 35cm):


         Ciasto:
  • Mąka owsiana - 250g
  • Mąka pszenna - 150g
  • Ciepła woda - 200ml
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki

    Sos:

  • Jogurt naturalny grecki - 2 łyżki
  • Parmezan tarty - 30g
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony

    Dodatki:

  • Bakłażan - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Chorizo - 100g
  • Parmezan tarty - 40g
  • Świeże liście bazylii do dekoracji

CIASTO:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy do uzyskania zwartej masy, nieklejącej się do rąk. Ciasto odstawiamy na 40 minut. Wykładamy do natłuszczonej blaszki i zostawiamy jeszcze na 20 minut. Uwaga! Ciasto z taką ilością mąki owsianej nie wyrośnie tak jak tradycyjne drożdżowe i może się trochę kruszyć. Po upieczeniu będzie się już ładnie trzymać.

W czasie kiedy ciasto rośnie w blaszce, przygotowujemy resztę składników.

Wszystkie składniki na sos mieszamy.
Bakłażana kroimy w cienkie plasterki (razem ze skórą).
Chorizo kroimy w cienkie plastry.
Cebulę kroimy w cienkie plastry i rozdzielamy na krążki.

Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem. Wykładamy bakłażana (jak na zdjęciu, na zakładkę), posypujemy odrobiną parmezanu.



Wykładamy chorizo i krążki cebuli. Całość sypiemy resztą parmezanu.




Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.






















Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty