Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Sałatka z serem pleśniowym i brzoskwinią




Sałatka z pikantny serem pleśniowym, brzoskwinią i sosem śliwkowo-balsamicznym.

Składniki:
  • Sałata lodowa - 4 liście
  • Pomidorki koktajlowe - 10szt
  • Papryka zielona - 1/2 szt
  • Brzoskwinia - 1szt
  • Ser pleśniowy z chilli - 50g

    Sos:
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka

Z podanych składników można zrobić 2 porcje sałatki.

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy na 5 minut, aby się przegryzły.
Warzywa, brzoskwinie i ser kroimy. Przed podaniem polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty