Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z serem pleśniowym i brzoskwinią




Sałatka z pikantny serem pleśniowym, brzoskwinią i sosem śliwkowo-balsamicznym.

Składniki:
  • Sałata lodowa - 4 liście
  • Pomidorki koktajlowe - 10szt
  • Papryka zielona - 1/2 szt
  • Brzoskwinia - 1szt
  • Ser pleśniowy z chilli - 50g

    Sos:
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka

Z podanych składników można zrobić 2 porcje sałatki.

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy na 5 minut, aby się przegryzły.
Warzywa, brzoskwinie i ser kroimy. Przed podaniem polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty