Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z serem pleśniowym i brzoskwinią




Sałatka z pikantny serem pleśniowym, brzoskwinią i sosem śliwkowo-balsamicznym.

Składniki:
  • Sałata lodowa - 4 liście
  • Pomidorki koktajlowe - 10szt
  • Papryka zielona - 1/2 szt
  • Brzoskwinia - 1szt
  • Ser pleśniowy z chilli - 50g

    Sos:
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka

Z podanych składników można zrobić 2 porcje sałatki.

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy na 5 minut, aby się przegryzły.
Warzywa, brzoskwinie i ser kroimy. Przed podaniem polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty