Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z serem pleśniowym i brzoskwinią




Sałatka z pikantny serem pleśniowym, brzoskwinią i sosem śliwkowo-balsamicznym.

Składniki:
  • Sałata lodowa - 4 liście
  • Pomidorki koktajlowe - 10szt
  • Papryka zielona - 1/2 szt
  • Brzoskwinia - 1szt
  • Ser pleśniowy z chilli - 50g

    Sos:
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka

Z podanych składników można zrobić 2 porcje sałatki.

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy na 5 minut, aby się przegryzły.
Warzywa, brzoskwinie i ser kroimy. Przed podaniem polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty