Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa krem kukurydziano - dyniowy


Aromatyczna, lekko słodkawa zupa w słonecznym kolorze.

Składniki:
  • Kukurydza konserwowa - 1 puszka
  • Dynia, obrana - 100g
  • Ziemniak - 1 średni
  • Papryka jalapeno - odrobina dla zaostrzenia smaku
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Śmietana 12% - 100g
  • Przyprawy:
  • słodka papryka, curry, pieprz mielony
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka
 
Dynię i ziemniaka kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę i paprykę jalapeno i wszystko razem przesmażamy na oleju. Kiedy warzywa lekko się zarumienią zalewamy wodą (ok 3 cm nad warzywa). Dodajemy sos sojowy, cukier i przyprawy i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie wszystko razem blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę i ostatecznie przyprawiamy.  


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 238
Białka (g) – 6,55
Tłuszcze (g) – 10,3
Węglowodany (g) – 26,65

Błonnik (g) – 6,35

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty