Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa krem kukurydziano - dyniowy


Aromatyczna, lekko słodkawa zupa w słonecznym kolorze.

Składniki:
  • Kukurydza konserwowa - 1 puszka
  • Dynia, obrana - 100g
  • Ziemniak - 1 średni
  • Papryka jalapeno - odrobina dla zaostrzenia smaku
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Śmietana 12% - 100g
  • Przyprawy:
  • słodka papryka, curry, pieprz mielony
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka
 
Dynię i ziemniaka kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę i paprykę jalapeno i wszystko razem przesmażamy na oleju. Kiedy warzywa lekko się zarumienią zalewamy wodą (ok 3 cm nad warzywa). Dodajemy sos sojowy, cukier i przyprawy i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie wszystko razem blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę i ostatecznie przyprawiamy.  


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 238
Białka (g) – 6,55
Tłuszcze (g) – 10,3
Węglowodany (g) – 26,65

Błonnik (g) – 6,35

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty