Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto dyniowe z syropem klonowym i jabłkami


Urzeka pięknym kolorem i korzennym aromatem. Jest puszyste i lekko wilgotne.

Składniki:
  • Dynia (hokkido lub inna o zwartym miąższu) - 150g samego miąższu
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Olej - 100g
  • Syrop klonowy - 80g
  • Mąka tortowa - 250g
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jabłko - 1szt
  • Olej do upieczenia dyni - 1 łyżeczka
  • Cukier puder do obsypania

 
Dynię kroimy w kostkę i pieczmy na blaszce nasmarowanej olejem przez ok 20 minut. Potem przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka ucieramy z syropem klonowym, cukrem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę, dynię i miksujemy na małych obrotach.Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Na końcu dorzucamy jabłko pokrojone w kawałki.



Ciasto wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach przed 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone. 

  
Po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/8 ciasta)
Wartość energetyczna (kcal) –300,12
Białka (g) – 5,8
Tłuszcze (g) – 14,31
Węglowodany (g) – 36,13
Błonnik (g) –1,45
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty