Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto dyniowe z syropem klonowym i jabłkami


Urzeka pięknym kolorem i korzennym aromatem. Jest puszyste i lekko wilgotne.

Składniki:
  • Dynia (hokkido lub inna o zwartym miąższu) - 150g samego miąższu
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Olej - 100g
  • Syrop klonowy - 80g
  • Mąka tortowa - 250g
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jabłko - 1szt
  • Olej do upieczenia dyni - 1 łyżeczka
  • Cukier puder do obsypania

 
Dynię kroimy w kostkę i pieczmy na blaszce nasmarowanej olejem przez ok 20 minut. Potem przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka ucieramy z syropem klonowym, cukrem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę, dynię i miksujemy na małych obrotach.Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Na końcu dorzucamy jabłko pokrojone w kawałki.



Ciasto wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach przed 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone. 

  
Po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/8 ciasta)
Wartość energetyczna (kcal) –300,12
Białka (g) – 5,8
Tłuszcze (g) – 14,31
Węglowodany (g) – 36,13
Błonnik (g) –1,45
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty