Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Korzenny kebab na cynamonie


Mięso pieczone na lasce cynamonu pięknie przechodzi korzennym aromatem.

Składniki:

  • Mięso mielone z łopatki - 250g
  • Cynamon - 2 laski
  • Czosnek suszony - 2 plasterki
  • Ziele angielskie - 4 kulki
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Kumin - 1/2 łyżeczki
  • Kolendra - 1/2 łyżeczki
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki


Z podanych składników wychodzą 2 kotlety.

Czosnek suszony i ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu. Mięso mieszamy ze wszystkimi przyprawami i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie formujemy kotlety i nadziewamy na laski cynamonu.



Pieczemy w 180 stopniach na termoobiegu 25 minut. Najlepiej po 15 minutach obrócić.

Mięso pachnie i smakuje fantastycznie, a obgryzanie go z cynamonowej kości to prawdziwa frajda.

Mięso pasuje idealnie do kuskusu maharadży z mojego  poprzedniego przepisu.


  
  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty