Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Korzenny kebab na cynamonie


Mięso pieczone na lasce cynamonu pięknie przechodzi korzennym aromatem.

Składniki:

  • Mięso mielone z łopatki - 250g
  • Cynamon - 2 laski
  • Czosnek suszony - 2 plasterki
  • Ziele angielskie - 4 kulki
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Kumin - 1/2 łyżeczki
  • Kolendra - 1/2 łyżeczki
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki


Z podanych składników wychodzą 2 kotlety.

Czosnek suszony i ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu. Mięso mieszamy ze wszystkimi przyprawami i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie formujemy kotlety i nadziewamy na laski cynamonu.



Pieczemy w 180 stopniach na termoobiegu 25 minut. Najlepiej po 15 minutach obrócić.

Mięso pachnie i smakuje fantastycznie, a obgryzanie go z cynamonowej kości to prawdziwa frajda.

Mięso pasuje idealnie do kuskusu maharadży z mojego  poprzedniego przepisu.


  
  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty