Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Korzenny kebab na cynamonie


Mięso pieczone na lasce cynamonu pięknie przechodzi korzennym aromatem.

Składniki:

  • Mięso mielone z łopatki - 250g
  • Cynamon - 2 laski
  • Czosnek suszony - 2 plasterki
  • Ziele angielskie - 4 kulki
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Kumin - 1/2 łyżeczki
  • Kolendra - 1/2 łyżeczki
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki


Z podanych składników wychodzą 2 kotlety.

Czosnek suszony i ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu. Mięso mieszamy ze wszystkimi przyprawami i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie formujemy kotlety i nadziewamy na laski cynamonu.



Pieczemy w 180 stopniach na termoobiegu 25 minut. Najlepiej po 15 minutach obrócić.

Mięso pachnie i smakuje fantastycznie, a obgryzanie go z cynamonowej kości to prawdziwa frajda.

Mięso pasuje idealnie do kuskusu maharadży z mojego  poprzedniego przepisu.


  
  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty