Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Suflet waniliowy z owocami


Lekki i puszysty deser. Szybko się go robi i jeszcze szybciej znika.


Składniki:
  • Jajko - 3 szt
  • Mąka tortowa - 5 łyżek
  • Cukier 3 łyżki do ciasta + 1 łyżka do owoców
  • Serek waniliowy typu danio - 1 szt
  • Kakao - 2 łyżki
  • Aromat waniliowy
  • Olej do nasmarowania kokilek
  • Dowolne owoce - u mnie czereśnie


Z tych składników udało mi się zrobić 6 sufletów w kokilkach o średnicy 10cm.

Kokilki smarujemy olejem. Do każdej wykładamy kilka owoców, sypiemy po niecałej 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki kakao.

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając od małych obrotów miksera i zwiększając aż do najwyższych.

Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy serek waniliowy, aromat waniliowy i mąkę. Kiedy uzyskamy gładką masę, dodajemy ubite białka i mieszamy lekko łyżką.



Masę wykładamy na owoce, do wysokości około 3/4 naczynia, bo suflet bardzo wyrasta.

Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu posypujemy resztą kakao (najlepiej przesiać przez sitko).

Podajemy od razu na ciepło. Suflet niestety szybko opada, ale jest tak pyszny, że pewnie nie zdąży :)


  


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji  (1/6 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –173
Białka (g) – 5,87
Tłuszcze (g) – 4,03
Węglowodany (g) – 27,63

Błonnik (g) –0,86

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty