Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Suflet waniliowy z owocami


Lekki i puszysty deser. Szybko się go robi i jeszcze szybciej znika.


Składniki:
  • Jajko - 3 szt
  • Mąka tortowa - 5 łyżek
  • Cukier 3 łyżki do ciasta + 1 łyżka do owoców
  • Serek waniliowy typu danio - 1 szt
  • Kakao - 2 łyżki
  • Aromat waniliowy
  • Olej do nasmarowania kokilek
  • Dowolne owoce - u mnie czereśnie


Z tych składników udało mi się zrobić 6 sufletów w kokilkach o średnicy 10cm.

Kokilki smarujemy olejem. Do każdej wykładamy kilka owoców, sypiemy po niecałej 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki kakao.

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając od małych obrotów miksera i zwiększając aż do najwyższych.

Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy serek waniliowy, aromat waniliowy i mąkę. Kiedy uzyskamy gładką masę, dodajemy ubite białka i mieszamy lekko łyżką.



Masę wykładamy na owoce, do wysokości około 3/4 naczynia, bo suflet bardzo wyrasta.

Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu posypujemy resztą kakao (najlepiej przesiać przez sitko).

Podajemy od razu na ciepło. Suflet niestety szybko opada, ale jest tak pyszny, że pewnie nie zdąży :)


  


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji  (1/6 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –173
Białka (g) – 5,87
Tłuszcze (g) – 4,03
Węglowodany (g) – 27,63

Błonnik (g) –0,86

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty