Dyniowych wariacji ciąg dalszy. Tym razem dynia w formie sosu do pizzy w
towarzystwie sera pleśniowego sprawdziła się fantastycznie!
Składniki n
a 10 mini pizz wielkości małego talerza:
Pizze:
-
Mąka tortowa - 500g
-
Drożdże świeże - 30g (lub 8g suchych)
-
Cukier - 1 łyżeczka
-
Sól - 1 łyżeczka
-
Olej - 1 łyżeczka
-
Woda - 250ml ciepłej
-
Kasza manna do obsypania stolnicy
Sos dyniowy:
-
Puree z dyni - 4 łyżki
-
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
-
Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
-
Suszone pomidory w proszku - 1 łyżeczka
-
Sól, pieprz ziołowy, chilli - do smaku
Dodatki na pizzę:
-
Ser pleśniowy - 2 opakowania po 120g
- Ulubione dodatki, u mnie:
-
Pieczarki, pomidory koktailowe, boczek (w cienkich plastrach - 200g)
-
Cebula, oliwki, jalapeno, suszone pomidory (5 dużych plastrów)
Składniki na sos mieszamy. Kolor nie jest
zachwycający, ale na pizzy wygląda już dużo lepiej :) Sos powinien być
gęsty, jeśli oddziela się z niego woda to ją odlewamy.
Pizza:
W ciepłej wodzie mieszamy drożdże i cukier aż do rozpuszczenia. Łączymy z
resztą składników na ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej forujemy
kulkę i rozwałkowujemy na blacie obsypanym kaszą manną. Na pizze
nakładamy sos, ulubione składniki - u mnie boczek w plastrach,
pieczarki, jalapeno, pomidory suszone i koktajlowe, oliwki i oczywiście
ser pleśniowy. Ważne aby składniki były w miarę suche, żeby pizza nie
"tonęła" w wodzie.
Pizzę pieczemy do mocnego zrumienienia ciasta na bokach. Ja używam kamienia do pizzy i były gotowe już po 4 minutach.
Orientacyjne wartości odżywcze 1
porcji (1 minipizzy)
Wartość energetyczna (kcal) – 374,5
Białka (g) – 15
Tłuszcze (g) –17,1
Węglowodany (g) – 40,7
Błonnik (g) – 2,24
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz