Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i imbirem



Bardzo łatwy przepis na placuszki, które zawsze się udają. Zazwyczaj robię w jabłkami w większych kawałkach, ale świetne są też z innymi owocami. Tu w jesiennej wersji z dodatkiem dyni, imbiru i cynamonu.

 Składniki:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 20g
  • Jajko - 1
  • Mleko - 1 szklanka
  • Jabłka prażone z cukrem - 5 łyżek
  • Puree z dyni - 5 łyżek
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Olej do smażenia


Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z cukrem. Mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Najlepiej robić to w dużej misce bo ciasto bardzo rośnie. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie dodajemy przyprawy, jabłka prażone i puree z dyni (dynia upieczona i zmiksowana). Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Placuszki smażymy na oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Najlepiej nakładać je łyżką (polecam łyżkę płukać w kubku z gorącą wodą - wtedy ciasto nie przywiera).

Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.




 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty