Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i imbirem



Bardzo łatwy przepis na placuszki, które zawsze się udają. Zazwyczaj robię w jabłkami w większych kawałkach, ale świetne są też z innymi owocami. Tu w jesiennej wersji z dodatkiem dyni, imbiru i cynamonu.

 Składniki:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 20g
  • Jajko - 1
  • Mleko - 1 szklanka
  • Jabłka prażone z cukrem - 5 łyżek
  • Puree z dyni - 5 łyżek
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Olej do smażenia


Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z cukrem. Mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Najlepiej robić to w dużej misce bo ciasto bardzo rośnie. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie dodajemy przyprawy, jabłka prażone i puree z dyni (dynia upieczona i zmiksowana). Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Placuszki smażymy na oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Najlepiej nakładać je łyżką (polecam łyżkę płukać w kubku z gorącą wodą - wtedy ciasto nie przywiera).

Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.




 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty