Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kuskus Maharadży


Kuskus z warzywami, rodzynkami i żurawiną. Orientalny dodatek, idealny do mięs.

 Składniki:
  • Kuskus - 100g
  • Kalafior - garść małych różyczek
  • Papryka czerwona - 1/4 szt
  • Jarmuż - garść
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Por - 1/4 szt
  • Cebula czerwona - 1/2 szt
  • Papryka jalapeno - 1 szt
  • Żurawina - 1 łyżka
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • kumin, chilli,
  • kolendra
  • Olej - 1 łyżeczka


Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób.

Warzywa kroimy i smażymy na oleju maksymalnie 5 minut. Nie powinny stracić chrupkości.

Kuskus mieszamy z rodzynkami, żurawiną, sosem sojowym i przyprawami. Ja dawałam po pół łyżeczki chilli, kuminu i kolendry - są to intensywne przyprawy, więc nie należy przesadzać.
Kuskus zalewamy wrzątkiem (1cm nad linię kaszy) i przykrywamy. Po 5 minutach powinien być już miękki.


Mieszamy kaszę i warzywa. Można udekorować gwiazdkami anyżu. Jest idealnym dodatkiem do mięs i ryb, ale także samodzielnym daniem. 


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 308
Białka (g) – 10,95
Tłuszcze (g) – 3,35
Węglowodany (g) – 56,5

Błonnik (g) –7,1

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty