Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Kuskus Maharadży


Kuskus z warzywami, rodzynkami i żurawiną. Orientalny dodatek, idealny do mięs.

 Składniki:
  • Kuskus - 100g
  • Kalafior - garść małych różyczek
  • Papryka czerwona - 1/4 szt
  • Jarmuż - garść
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Por - 1/4 szt
  • Cebula czerwona - 1/2 szt
  • Papryka jalapeno - 1 szt
  • Żurawina - 1 łyżka
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • kumin, chilli,
  • kolendra
  • Olej - 1 łyżeczka


Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób.

Warzywa kroimy i smażymy na oleju maksymalnie 5 minut. Nie powinny stracić chrupkości.

Kuskus mieszamy z rodzynkami, żurawiną, sosem sojowym i przyprawami. Ja dawałam po pół łyżeczki chilli, kuminu i kolendry - są to intensywne przyprawy, więc nie należy przesadzać.
Kuskus zalewamy wrzątkiem (1cm nad linię kaszy) i przykrywamy. Po 5 minutach powinien być już miękki.


Mieszamy kaszę i warzywa. Można udekorować gwiazdkami anyżu. Jest idealnym dodatkiem do mięs i ryb, ale także samodzielnym daniem. 


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 308
Białka (g) – 10,95
Tłuszcze (g) – 3,35
Węglowodany (g) – 56,5

Błonnik (g) –7,1

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty