Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kuskus Maharadży


Kuskus z warzywami, rodzynkami i żurawiną. Orientalny dodatek, idealny do mięs.

 Składniki:
  • Kuskus - 100g
  • Kalafior - garść małych różyczek
  • Papryka czerwona - 1/4 szt
  • Jarmuż - garść
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Por - 1/4 szt
  • Cebula czerwona - 1/2 szt
  • Papryka jalapeno - 1 szt
  • Żurawina - 1 łyżka
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • kumin, chilli,
  • kolendra
  • Olej - 1 łyżeczka


Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób.

Warzywa kroimy i smażymy na oleju maksymalnie 5 minut. Nie powinny stracić chrupkości.

Kuskus mieszamy z rodzynkami, żurawiną, sosem sojowym i przyprawami. Ja dawałam po pół łyżeczki chilli, kuminu i kolendry - są to intensywne przyprawy, więc nie należy przesadzać.
Kuskus zalewamy wrzątkiem (1cm nad linię kaszy) i przykrywamy. Po 5 minutach powinien być już miękki.


Mieszamy kaszę i warzywa. Można udekorować gwiazdkami anyżu. Jest idealnym dodatkiem do mięs i ryb, ale także samodzielnym daniem. 


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 308
Białka (g) – 10,95
Tłuszcze (g) – 3,35
Węglowodany (g) – 56,5

Błonnik (g) –7,1

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty