Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kociołek gajowego - z grzybami i boczkiem


Pyszne, rozgrzewające danie z grzybami. Pachnące jałowcem i tymiankiem.

Składniki:
  • Boczek - 150g
  • Grzyby leśne (obrane) - 400g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Makaron - 200g
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Ogórek kiszony - 3szt
  • Śmietana 12% - 100g
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Jałowiec - 6 kulek
  • Ziele angielskie - 4 kulki
  • Suszony czosnek i cebula - po kilka plastrów
  • Papryka słodka i wędzona
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz mielony
  • Tymianek

Boczek kroimy na paski lub w kostkę. Przesmażamy, aż będzie lekko chrupki.

Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Jeśli grzyby są małe, można je zostawić w całości - ładniej wyglądają.

Ziele angielski, czosnek i cebulę suszoną ucieramy w moździerzu. Dodajemy do dania razem z resztą przypraw i sosem sojowym.

Dusimy pod przykryciem 30 minut. W międzyczasie mieszamy i dolewamy wody jeśli jest taka potrzeba - grzyby lubią się przypalać.

Dodajemy surowy makaron, podlewamy wodą i gotujemy, aż zmięknie.

 
 Na końcu dodajemy przecier, śmietanę i dusimy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem można posypać tymiankiem.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 425
Białka (g) –17,96
Tłuszcze (g) – 15,7
Węglowodany (g) – 52,16

Błonnik (g) –8,72

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty