Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kopytka dyniowe z orzechami piniowymi



Kopytka z dyni są lekko słodkawe. Świetnie sprawdzają się podsmażone na maśle z cukrem i orzeszkami piniowymi.

Ważne, aby do kopytek użyć dyni i zwartym miąższu. Robiłam kopytka z dyni piżmowej i hokkaido i wyszły pyszne, ale miąższ dyni zwyczajnej był zbyt miękki!

Składniki:
  • Dynia (sam miąższ) - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka krupczatka - 150g (ilość zależy od miękkości dyni)
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Orzeszki piniowe - 30g
  • Olej (do upieczenia dyni) - 1 łyżeczka


Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Układamy ją na folii lub blaszce nasmarowanej łyżeczką oleju i pieczemy ok 20 minut.

Dynię przeciskamy praską do ziemniaków lub blendujemy. Dodajemy do niej jajko i po trochę dodajemy mąkę.

Ilość mąki zależna jest od miąższu dyni.
Masa powinna być zwarta, ale nie bardzo twarda.

Z masy rolujemy wałki, cały czas obsypując stolnicę mąką. Z wałków wycinamy kopytka.  



Kopytka wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy, aż wypłyną. Można przemieszać je delikatnie na początku.  


Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier, orzeszki i kopytka i przesmażamy razem. Podajemy gorące z owocami - jabłka pasują do tego idealnie!






Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –544,5
Białka (g) – 14,35
Tłuszcze (g) – 20,8
Węglowodany (g) – 73,65

Błonnik (g) – 5

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty