Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Kopytka dyniowe z orzechami piniowymi



Kopytka z dyni są lekko słodkawe. Świetnie sprawdzają się podsmażone na maśle z cukrem i orzeszkami piniowymi.

Ważne, aby do kopytek użyć dyni i zwartym miąższu. Robiłam kopytka z dyni piżmowej i hokkaido i wyszły pyszne, ale miąższ dyni zwyczajnej był zbyt miękki!

Składniki:
  • Dynia (sam miąższ) - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka krupczatka - 150g (ilość zależy od miękkości dyni)
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Orzeszki piniowe - 30g
  • Olej (do upieczenia dyni) - 1 łyżeczka


Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Układamy ją na folii lub blaszce nasmarowanej łyżeczką oleju i pieczemy ok 20 minut.

Dynię przeciskamy praską do ziemniaków lub blendujemy. Dodajemy do niej jajko i po trochę dodajemy mąkę.

Ilość mąki zależna jest od miąższu dyni.
Masa powinna być zwarta, ale nie bardzo twarda.

Z masy rolujemy wałki, cały czas obsypując stolnicę mąką. Z wałków wycinamy kopytka.  



Kopytka wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy, aż wypłyną. Można przemieszać je delikatnie na początku.  


Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier, orzeszki i kopytka i przesmażamy razem. Podajemy gorące z owocami - jabłka pasują do tego idealnie!






Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –544,5
Białka (g) – 14,35
Tłuszcze (g) – 20,8
Węglowodany (g) – 73,65

Błonnik (g) – 5

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty