Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kopytka dyniowe z orzechami piniowymi



Kopytka z dyni są lekko słodkawe. Świetnie sprawdzają się podsmażone na maśle z cukrem i orzeszkami piniowymi.

Ważne, aby do kopytek użyć dyni i zwartym miąższu. Robiłam kopytka z dyni piżmowej i hokkaido i wyszły pyszne, ale miąższ dyni zwyczajnej był zbyt miękki!

Składniki:
  • Dynia (sam miąższ) - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka krupczatka - 150g (ilość zależy od miękkości dyni)
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Orzeszki piniowe - 30g
  • Olej (do upieczenia dyni) - 1 łyżeczka


Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Układamy ją na folii lub blaszce nasmarowanej łyżeczką oleju i pieczemy ok 20 minut.

Dynię przeciskamy praską do ziemniaków lub blendujemy. Dodajemy do niej jajko i po trochę dodajemy mąkę.

Ilość mąki zależna jest od miąższu dyni.
Masa powinna być zwarta, ale nie bardzo twarda.

Z masy rolujemy wałki, cały czas obsypując stolnicę mąką. Z wałków wycinamy kopytka.  



Kopytka wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy, aż wypłyną. Można przemieszać je delikatnie na początku.  


Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier, orzeszki i kopytka i przesmażamy razem. Podajemy gorące z owocami - jabłka pasują do tego idealnie!






Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –544,5
Białka (g) – 14,35
Tłuszcze (g) – 20,8
Węglowodany (g) – 73,65

Błonnik (g) – 5

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty