Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Chrupiąca surówka z czarnej rzepy






Pyszna i zdrowa surówka z czarną rzepą. Sama rzepa ma intensywny smak i aromat, więc warto połączyć ją z marchewką.

Składniki:


  • Czarna rzepa - 1szt
  • Marchew - 1 szt
  • Rzodkiewki - 3 szt
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sok z limonki (lub cytryny) - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku




Rzepę i marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Rzodkiewkę ścieramy - skórka zapewni ładny kolor sałatce. Dodajemy majonez, pieprz, sok z limonki. Doprawiamy pieprzem.

Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na co najmniej pół godziny.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/3 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –91
Białka (g) –1,13
Tłuszcze (g) – 6,23
Węglowodany (g) – 6

Błonnik (g) – 3,23

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty