Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Chrupiąca surówka z czarnej rzepy






Pyszna i zdrowa surówka z czarną rzepą. Sama rzepa ma intensywny smak i aromat, więc warto połączyć ją z marchewką.

Składniki:


  • Czarna rzepa - 1szt
  • Marchew - 1 szt
  • Rzodkiewki - 3 szt
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sok z limonki (lub cytryny) - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku




Rzepę i marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Rzodkiewkę ścieramy - skórka zapewni ładny kolor sałatce. Dodajemy majonez, pieprz, sok z limonki. Doprawiamy pieprzem.

Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na co najmniej pół godziny.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/3 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –91
Białka (g) –1,13
Tłuszcze (g) – 6,23
Węglowodany (g) – 6

Błonnik (g) – 3,23

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty