Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Chrupiąca surówka z czarnej rzepy






Pyszna i zdrowa surówka z czarną rzepą. Sama rzepa ma intensywny smak i aromat, więc warto połączyć ją z marchewką.

Składniki:


  • Czarna rzepa - 1szt
  • Marchew - 1 szt
  • Rzodkiewki - 3 szt
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sok z limonki (lub cytryny) - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku




Rzepę i marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Rzodkiewkę ścieramy - skórka zapewni ładny kolor sałatce. Dodajemy majonez, pieprz, sok z limonki. Doprawiamy pieprzem.

Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na co najmniej pół godziny.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/3 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –91
Białka (g) –1,13
Tłuszcze (g) – 6,23
Węglowodany (g) – 6

Błonnik (g) – 3,23

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty