Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto Królowa Jesieni - dyniowe ciasto z kasztanami i jabłkami


Ciasto dyniowe przekładane masą z kasztanów jadalnych i jabłkami, polane czekoladą. Pełnia jesiennych smaków!

Składniki:

          CIASTO DYNIOWE:
  • Puree z dyni - 500g
  • Mąka tortowa - 300g
  • Cukier - 150g
  • Jajko - 4 szt
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenie - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

    MASA KASZTANOWO - BUDYNIOWA
  • Kasztany jadalne - 15szt
  • Woda - 50ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Na budyń:
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1 szt
  • Mleko - 250ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 100g

    MASA JABŁKOWA:
  • Jabłka prażone z cukrem - 500g
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Żelatyna - 3 łyżeczki

    DODATKOWO:
  • Czekolada - 150g

CIASTO:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy olej, cukier waniliowy, sok z limonki, przyprawę do piernika, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy puree z dyni (dynia upieczona i zmiksowana). Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką.

Ciasto dzielimy na pół i pieczemy 2 blaty w 180 stopniach po 35-40 minut do suchego patyczka.




Teraz najbardziej pracochłonna część czyli kasztany.

Kasztany nacinamy na krzyż po wypukłej stronie. Zalewamy letnią wodą i gotujemy aż woda zacznie wrzeć. Osuszamy i wykładamy na suchą blachę. Pieczemy w piekarniku na 200 stopniach ok 20 minut - skórka musi się rozejść. Wyciągamy kasztany i jeszcze gorące obieramy.

Kasztany można upiec bez wcześniejszego gotowania, ale w ten sposób powinny łatwiej dać się obrać.  


Teraz obrane kasztany dotujemy w wodzie z mlekiem i cukrem do miękkości czyli ok 20 minut. W międzyczasie można dodać wody w razie konieczności.

Po ostudzeniu blendujemy na gładką masę.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w połowie mleka. Jeśli macie budyń z cukrem, nie dodawajcie już więcej. Odstawiamy do schłodzenia.

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, aż zrobi się puszyste. Dodajemy do niego partiami krem z kasztanów i budyń. Masa gotowa.  



Masa jabłkowa:

Jabłka prażone mieszamy z cynamonem. Żelatynę zalewamy małą ilością chłodnej wody i podgrzewamy np w mikrofali, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do jabłek, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Mieszamy co 15 minut, aż masa zacznie gęstnieć.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę kasztanową. Na nią masę jabłkową i drugi blat ciasta.  




Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na całą noc.  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty