Ciasto dyniowe przekładane masą z kasztanów jadalnych i jabłkami, polane czekoladą. Pełnia jesiennych smaków!
Składniki:
CIASTO DYNIOWE:
-
Puree z dyni - 500g
-
Mąka tortowa - 300g
-
Cukier - 150g
-
Jajko - 4 szt
-
Olej - 1/2 szklanki
-
Proszek do pieczenie - 1 łyżeczka
-
Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
-
Sok z limonki - 2 łyżeczki
-
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
MASA KASZTANOWO - BUDYNIOWA
-
Kasztany jadalne - 15szt
-
Woda - 50ml
-
Mleko - 100ml
-
Cukier - 2 łyżki
-
Na budyń:
-
Budyń waniliowy bez cukru - 1 szt
-
Mleko - 250ml
-
Cukier - 2 łyżki
-
Masło - 100g
MASA JABŁKOWA:
-
Jabłka prażone z cukrem - 500g
-
Cynamon - 1 łyżeczka
-
Żelatyna - 3 łyżeczki
DODATKOWO:
-
Czekolada - 150g
CIASTO:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, potem
dodajemy olej, cukier waniliowy, sok z limonki, przyprawę do piernika,
mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy puree z dyni (dynia
upieczona i zmiksowana). Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy
łyżką.
Ciasto dzielimy na pół i pieczemy 2 blaty w 180 stopniach po 35-40 minut do suchego patyczka.
Teraz najbardziej pracochłonna część czyli kasztany.
Kasztany nacinamy na krzyż po wypukłej stronie. Zalewamy letnią wodą i
gotujemy aż woda zacznie wrzeć. Osuszamy i wykładamy na suchą blachę.
Pieczemy w piekarniku na 200 stopniach ok 20 minut - skórka musi się
rozejść. Wyciągamy kasztany i jeszcze gorące obieramy.
Kasztany można upiec bez wcześniejszego gotowania, ale w ten sposób powinny łatwiej dać się obrać.
Teraz obrane kasztany dotujemy w wodzie z mlekiem i
cukrem do miękkości czyli ok 20 minut. W międzyczasie można dodać wody w
razie konieczności.
Po ostudzeniu blendujemy na gładką masę.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w połowie mleka. Jeśli macie
budyń z cukrem, nie dodawajcie już więcej. Odstawiamy do schłodzenia.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, aż zrobi się puszyste. Dodajemy
do niego partiami krem z kasztanów i budyń. Masa gotowa.
Masa jabłkowa:
Jabłka prażone mieszamy z cynamonem. Żelatynę zalewamy małą ilością
chłodnej wody i podgrzewamy np w mikrofali, aż do całkowitego
rozpuszczenia. Dodajemy do jabłek, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Mieszamy co 15 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę kasztanową. Na nią masę jabłkową i drugi blat ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz