Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto Królowa Jesieni - dyniowe ciasto z kasztanami i jabłkami


Ciasto dyniowe przekładane masą z kasztanów jadalnych i jabłkami, polane czekoladą. Pełnia jesiennych smaków!

Składniki:

          CIASTO DYNIOWE:
  • Puree z dyni - 500g
  • Mąka tortowa - 300g
  • Cukier - 150g
  • Jajko - 4 szt
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenie - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

    MASA KASZTANOWO - BUDYNIOWA
  • Kasztany jadalne - 15szt
  • Woda - 50ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Na budyń:
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1 szt
  • Mleko - 250ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 100g

    MASA JABŁKOWA:
  • Jabłka prażone z cukrem - 500g
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Żelatyna - 3 łyżeczki

    DODATKOWO:
  • Czekolada - 150g

CIASTO:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy olej, cukier waniliowy, sok z limonki, przyprawę do piernika, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy puree z dyni (dynia upieczona i zmiksowana). Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką.

Ciasto dzielimy na pół i pieczemy 2 blaty w 180 stopniach po 35-40 minut do suchego patyczka.




Teraz najbardziej pracochłonna część czyli kasztany.

Kasztany nacinamy na krzyż po wypukłej stronie. Zalewamy letnią wodą i gotujemy aż woda zacznie wrzeć. Osuszamy i wykładamy na suchą blachę. Pieczemy w piekarniku na 200 stopniach ok 20 minut - skórka musi się rozejść. Wyciągamy kasztany i jeszcze gorące obieramy.

Kasztany można upiec bez wcześniejszego gotowania, ale w ten sposób powinny łatwiej dać się obrać.  


Teraz obrane kasztany dotujemy w wodzie z mlekiem i cukrem do miękkości czyli ok 20 minut. W międzyczasie można dodać wody w razie konieczności.

Po ostudzeniu blendujemy na gładką masę.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w połowie mleka. Jeśli macie budyń z cukrem, nie dodawajcie już więcej. Odstawiamy do schłodzenia.

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, aż zrobi się puszyste. Dodajemy do niego partiami krem z kasztanów i budyń. Masa gotowa.  



Masa jabłkowa:

Jabłka prażone mieszamy z cynamonem. Żelatynę zalewamy małą ilością chłodnej wody i podgrzewamy np w mikrofali, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do jabłek, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Mieszamy co 15 minut, aż masa zacznie gęstnieć.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę kasztanową. Na nią masę jabłkową i drugi blat ciasta.  




Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na całą noc.  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty