Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaronowa sałatka meksykańska


Pikantna, bardzo treściwa, pachnąca Meksykiem sałatka z chrupiącym chorizo.

Składniki:
  • Makaron w kształcie ryżu - 100g
  • Chorizo - 100g
  • Fasola czerwona z puszki - 200g
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Majonez - 25g
  • Przyprawa do chilli con carne - 2 łyżeczki (może być też inna meksykańska)

Chorizo kroimy na paski. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż do zarumieniania - powinno być chrupkie, ale nie spalone.

Ryż dotujemy według wskazań na opakowaniu. Do gotowania możecie dodać łyżeczkę tłuszczu wytopionego z chorizo - da piękny kolor i aromat.

Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa konserwowe zostawiamy na chwilę do odcieknięcia na sitku.

Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przyprawą. Wstawiamy do lodówki do przegryzienia na kilka godzin. Podajemy schłodzoną.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 542,5
Białka (g) – 27,7
Tłuszcze (g) – 22,95
Węglowodany (g) – 55,4

Błonnik (g) –7,5

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty