Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Fishburger z pstrągiem tęczowym i karmelizowaną cebulą

Fishburger z pstrągiem tęczowym i karmelizowaną cebulą

Domowy fast food w zdecydowanie zdrowszej wersji. Bułka z filetem z pstrąga, karmelizowaną cebulką i ostro-słodkim sosem.

Składniki na 4 porcje:

    Bułki - 4szt (można oczywiście użyć kupnych, ale polecam domowe z tego przepisu)
    Pstrąg tęczowy filet - 2 szt duże
    Przyprawy:
    odrobina: sól, pieprz, po 1/4 łyżeczki: papryka słodka i ostra, suszony czosnek, gorczyca ziarna
    Masło klarowane - 1 łyżeczka
    Sałata - 4 liście
    Ogórek konserwowy - 2-3 szt

Karmelizowana cebula:

    Cebula - 2szt małe
    Olej - 1 łyżeczka
    Miód - 1 łyżka
    Wino białe, półwytrawne - 3 łyżki
    Pieprz i sól do smaku

Sos:

    Majonez - 1 łyżka
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Musztarda - 1 łyżeczka
    Sos ostry (np. sambal) - 1 łyżeczka
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
    Syrop klonowy lub cukier - 1 łyżeczka


Filety z pstrąga skrobiemy z łusek, pozbywamy się ewentualnych ości. Osuszamy i kroimy na 4 kawałki. Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi rybę. Pozostawiamy na co najmniej godzinę.

Składniki na sos mieszamy. Ogórki kroimy w plasterki.

Karmelizowana cebula.
Cebulę kroimy w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy wino i miód i gotujemy na małym ogniu, do zredukowania.

Na patelni podgrzewamy masło klarowane. Smażymy pstrąga, najpierw na stronie ze skórą, kilka minut aż lekko się zarumieni. Obracamy i smażymy jeszcze 3-4 minuty.

Bułkę przecinamy. Można wrzucić ją na kilka minut do nagrzanego piekarnika.  Wnętrze smarujemy sosem, układamy sałatę, ogórki, karmelizowaną cebulę i rybę.
Podajemy od razu

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty