Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sos do grilla z suszonymi pomidorami

Sos do grilla z suszonymi pomidorami

Gęsty sos śmietanowy na zimno z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo ciekawy w smaku, lekko słodki, lekko kwaśny - idealnie kontrastuje z ciężkim grillowanym mięsem i kiełbasą.

Składniki:

  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Pomidory suszone - 3 plastry
  • Oliwki - 5szt
  • Cebulki koktajlowe - 5szt
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Pomidory suszone, oliwki i cebulki kroimy bardzo drobno. Łączymy z śmietaną, majonezem, sokiem z cytryny, cukrem, bazylią i pieprzem. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Sos wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podajemy schłodzony.
Sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs z grilla, wędlin lub gotowanych na twardo jaj.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty