Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Racuchy drożdżowe z jabłkami i ananasem

 

Racuchy drożdżowe z jabłkami i ananasem

Chrupiące i puszyste drożdżowe racuchy są idealne na weekendowe śniadanie. Wersja z jabłkami i ananasem zachwyci całą rodzinę!

Składniki:

Rozczyn:
  • Mleko ciepłe - 150ml
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Mleko ciepłe - 250ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta

  • Jabłka prażone - 4 duże łyżki
  • Ananas - 6 plastrów (używałam ananasa z puszki)

  • Olej do smażenia

Rozczyn.
W wysokim naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto.
Składniki na ciasto mieszamy z rozczynem. Zarabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po godzinie dodajemy jabłka prażone i pokrojonego ananasa. Zagniatamy i zostawiamy jeszcze na kilka minut.

Odrywamy po kawałku ciasta - ja podzieliłam ciasto na 10 części. Kawałki ciasta wkładamy na rozgrzany olej i lekko dociskamy, formując placuszki. Oleju powinno być na tyle dużo, aby racuchy były do połowy zanurzone. Smażymy, aż do zarumienienia z obu stron. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, polane jogurtem lub syropem klonowym. Najlepsze są na ciepło ;)

Uwaga! 

Jeśli zamiast jabłek prażonych używacie świeżych, warto do ciasta dodać jeszcze łyżkę cukru. 

Komentarze

  1. Jakie kuszace racuszki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki, uwielbiam racuchy! Mogłabym jeść co weekend ;)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł na placuszki z owocami. Podoba mi się i na pewno go wykorzystam.
    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty