Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Leniwe z bułką tartą i cynamonem


Pierogi leniwe to chyba moje ulubione kluski i najczęstszy wybór w barach mlecznych. Jeśli robię w domu, to smażę na maśle z bułką tartą i odrobiną cynamonu i podaję z prażonymi jabłkami ze słoika od mojej mamy. Sprawdźcie mój przepis!

Składniki na 3 porcje:

Kluski:
  • Twaróg tłusty - 500g
  • Jajko - 2szt
  • Sól - szczypta
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
Dodatki:
  • Masło - 3 łyżki
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki

Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Można także kupić twaróg mielony (np w rolce), ważne aby był bez żadnych dodatków.
Ser łączymy z jajkami, solą i mąkami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Masę dzielimy na 2 części. Podsypując mąką, z każdej formujemy wałek i kroimy go po skosie (jak kopytka).
Kluski porcjami wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą. Smażymy pół minuty, często mieszając. Dodajemy leniwe. Smażymy, aż ładnie zarumienią się z obu stron.

Podajemy od razu - ja lubię z jabłkami, ale świetnie będą smakowały również z jogurtem.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty