Polecane
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Leniwe z bułką tartą i cynamonem
Pierogi leniwe to chyba moje ulubione kluski i najczęstszy wybór w barach mlecznych. Jeśli robię w domu, to smażę na maśle z bułką tartą i odrobiną cynamonu i podaję z prażonymi jabłkami ze słoika od mojej mamy. Sprawdźcie mój przepis!
Składniki na 3 porcje:
Kluski:
- Twaróg tłusty - 500g
- Jajko - 2szt
- Sól - szczypta
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 1 szklanka
Dodatki:
- Masło - 3 łyżki
- Bułka tarta - 2 łyżki
- Cukier - 2 łyżki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Można
także kupić twaróg mielony (np w rolce), ważne aby był bez żadnych
dodatków.
Ser łączymy z jajkami, solą i mąkami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Masę dzielimy na 2 części. Podsypując mąką, z każdej formujemy wałek i kroimy go po skosie (jak kopytka).
Kluski porcjami wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą.
Smażymy pół minuty, często mieszając. Dodajemy leniwe. Smażymy, aż
ładnie zarumienią się z obu stron.
Podajemy od razu - ja lubię z jabłkami, ale świetnie będą smakowały również z jogurtem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz