Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Pieczone pierogi z pastą fasolową


Pieczone pierożki z farszem w meksykańskim stylu - z pastą fasolową, pomidorami i kukurydzą. Są chrupiące i dość pikantne. Można je podawać na ciepło i zimno - z dodatkiem dipów będą świetną przekąską na imprezę.

Składniki (porcja dla 5-6 osób):

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajko - 2szt
  • Mleko - 120ml
  • Masło - 2 łyżki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Jajko - 1szt do posmarowania
  • Ziarenka do posypania (u mnie czarnuszka)
Farsz:
  • Pasta fasolowa - 1 puszka 400g (u mnie pasta ze smażonej fasoli pinto z chipotle)
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Pomidor - 1szt
  • Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka

Farsz:
Paprykę, cebulę i pomidora kroimy dość drobno. Dodajemy kukurydzę i przyprawę meksykańską. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, a cała woda wyparuje. Dodajemy pastę fasolową, Mieszamy i smażymy razem jeszcze 2 minuty. W razie potrzeby doprawiamy.

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajka, sól i mleko z masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5 minut.

Ciasto wałkujemy dość cienko, na około 2-3mm. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub małej miseczki. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zawijamy boki.

Gotowe pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami.

Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 minut.

Podajemy na ciepło lub zimno.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty