Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Mocno cebulowa zupa-krem


Gęsta zupa warzywna, z przewagą cebuli. Pyszna i aromatyczna.

Składniki na 4 porcje:

  • Cebula - 6szt
  • Cukinia - 1/2szt
  • Seler - 1/4szt
  • Marchew - 1szt
  • Ziemniak - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Bulion - 1 litr
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • Suszony lubczyk

Cebulę kroimy w kawałki. Smażymy ją na oleju, aż będzie mocno przyrumieniona. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki. Do cebuli dodajemy ziemniaki, marchew i seler, smażymy jeszcze 5 minut. Na końcu dodajemy cukinię. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Miksujemy blenderem. 

Przed samym podaniem dodajemy suszony lubczyk.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty