Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Lody z karmelizowanymi orzechami

 

Przepyszne domowe lody waniliowe z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich w karmelu. Lody są miękkie, słodkie, o wspaniałej, gładkiej konsystencji.

Składniki na 4 porcje:

Lody:
  • Jajka - 2szt
  • Cukier waniliowy - 40g (lub cukier + naturalny aromat waniliowy)
  • Śmietanka 30% lub 36% - 250ml
  • Cukier puder - 1 łyżeczka
Orzechy w karmelu:
  • Orzechy włoskie - 50g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżeczka

Karmelizowane orzechy: 

Przygotowujemy sobie blaszkę lub duży talerz wyłożony papierem do pieczenia. 

Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni z grubym dnem, na dość dużym ogniu rozpuszczamy cukier. Do mieszania używamy łyżki silikonowej i nie oblizujemy jej, bo jest bardzo gorące ;). Gdy tylko lekko zbrązowieje i całkowicie się rozpuści dodajemy masło. Mieszamy. Dodajemy orzechy i zmniejszamy ogień. Orzechy smażymy przez około minutę, cały czas mieszając, aby były całkowicie pokryte karmelem. 

Orzechy układamy na papierze do pieczenia, tak aby jak się ze sobą nie stykały. Zostawiamy do wystudzenia. 

Lody:


Jajka sparzamy lub myjemy płynem dezynfekującym, aby pozbyć się ewentualnych bakterii salmonelli.
Jajka z cukrem waniliowym ubijamy mikserem lub rózgą w kąpieli wodnej. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody i ustawiamy na mały ogień. Ubijamy, aż masa będzie gęsta. Uwaga, aby jajka się nie zagotowały! Zdejmujemy z ognia i ostawiamy do ostudzenia.

Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem. Łączymy z masą jajeczną. Dodajemy orzechy. Całość przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Ja używam pojemnika po kupnych lodach. Lody muszą się mrozić kilka godzin. Po 1-1,5 godziny warto je przemieszać, aby wszystkie orzechy nie były na dole. Wyciągamy na 5 minut przed podaniem.
Lody bardzo dobrze nakłada się gałkownicą.
Są słodkie, więc warto podać je z kwaśnymi owocami - malinami, wiśniami lub jeżynami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty