Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Zupa z chorizo, fasolą i zacierkami
Składniki:
- Kiełbasa chorizo - 360g
- Cebula - 4szt
- Papryka czerwona - 3szt
- Papryka zielona - 2szt
- Marchew - 1szt
- Pomidor - 2szt
- Fasola konserwowa - 2szt (czerwona i biała)
- Bulion dowolny (mięsny lub warzywny) - 1,5l
- Pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cayenne (lub ostra papryka)
- papryka słodka
- Zacierki:
- Mąka pszenna - 4 łyżki
- Jajko - 1szt
- Sól - szczypta
Kiełbasę kroimy na cieniutkie plasterki, smażymy
na patelni bez dodatku oleju (chorizo jest bardzo tłuste). Cebulę kroimy
w kostkę, dodajemy do kiełbasy po ok. 5 minutach. Całość posypujemy
łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Przykrywamy pokrywką i dusimy.
Papryki i pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Marchew kroimy w
cieniutkie plasterki. Paprykę, pomidory i marchew dodajemy do kiełbasy i
cebuli. Dusimy do miękkości. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy
resztą przypraw. Z każdej puszki fasoli odkładamy po 2 łyżki i zgniatamy
je widelcem. Dodajmy od zupy fasole w całości i zgniecione. Gotujemy
razem jeszcze 10 minut.
Zacierki:
Mąkę, jajo i sól mieszamy, dokładnie zarabiamy. Ciasto ścieramy na tarce
o grubych oczkach wprost do wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok 8-10
minut), co jakiś czas mieszając. Przecedzamy i przelewamy zimną wodą.
Dodajemy do zupy.
Podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz