Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sorgo z warzywami - kolorowe danie


Pyszne, lekko pikantne wegańskie danie z dużą ilością warzyw i sorgo. Sorgo to afrykańskie zboże, które można kupić już w Polsce. Zawiera dużo białka i witamin, za to jest bezglutenowe. Warto włączyć sorgo do diety, szczególnie wegańskiej i wegetariańskiej.

Składniki:

  • Sorgo - 180g
  • Pieczarki - 500g
  • Papryka czerwona - 2 duże
  • Ostre papryczki kolorowe - 2-3 szt
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Bakłażan - 1szt
  • Fasola czerwona konserwowa - 100g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżka 
Sorgo musimy zacząć przygotowywać dzień przed gotowaniem. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin do namoczenia.
Następnego dnia wodę wymieniamy i gotujemy sorgo, aż zmięknie (u mnie było to ok 40 minut). Do gotowania możecie dodać trochę soli.

Pieczarki kroimy w ćwiartki, pomidory i bakłażana w kostkę, papryki w paseczki, cebulę w piórka, a czosnek przeciskamy. Na oleju smażymy pieczarki z cebulą i czosnkiem, po 2-3 minutach dodajemy resztę warzyw (bez fasolki). Dusimy pod przykryciem 5 minut. Na końcu dodajemy fasolkę, koncentrat i doprawiamy.
Sorgo wsypujemy do warzyw, przed podaniem mieszamy.
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty